چه خبر - کيهان کلهر برنده جايزه بينالمللي Human Spirit ايزاک اشترن
کيهان کلهر، نوازنده کمانچه و آهنگساز، برنده جايزه معتبر بينالمللي Human Spirit (روح بشري) ايزاک اشترن شد. اين جايزه که از سال 2016 بنيانگزاري شده، بهمنظور احترام به گروهها يا افرادي است که سهم برجستهاي در کمک به بشريت و مسائل انساني از طريق موسيقي داشتهاند.
کيهان کلهر در اختتاميه چهارمين جشن موسيقي ما
بسيار باعث افتخار است که امسال جايزه دستاورد هنري انسان دوستانهي آهنگسازهايي که آثار و فعاليت آنها بهمنظور نزديک کردن انسانها در جهان از طريق موسيقي صورت گرفته و سهم برجستهاي در درک ما از انسانيت از طريق مديوم موسيقي داشتهاند، به کيهان کلهر، موزيسين برجسته ايراني تعلق گرفت. هنرمندي که از پنج سالگي کار موسيقي را شروع و براي شناساندن موسيقي ايراني به غير ايرانيها تلاش بسياري کردهاست.
مسابقه بينالمللي ايزاک اشترن در کنار آزمونهاي بينالمللي چايکوفسکي (پيوتر چايکوفسکي موسيقيدان و آهنگساز روسي) و کوئين اليزابت از معتبرترين آزمونهاي موسيقي جهان هستند. اين مسابقه به منظور پاسداشت هنر «ايزاک اشترن» – ويولونيست اوکرايني تبار اهل امريکا – چنين نامگذاري شده است.
کيهان کلهر در هفده سالگي مقيم ايتاليا شد و سپس براي ادامه تحصيل راهي کانادا شد. او در رشته آهنگسازي از دانشگاه کارلتون اتاوا فارغالتحصيل شد. تلاشهاي بينالمللي از کلهر هنرمندي جهاني ساخته که شنوندگان زيادي در بين غيرايرانيها دارد. برجستهترين نوازنده کمانچه جهان معتقد است: «موزيسين، موسيقيدان يا موسيقيشناس بايد به رياضيات، تاريخ و ادبيات آشنا باشد.»
کلهر در يکي از مصاحبههاي خود در پاسخ به اين سوال که انگيزه اصلي او براي شناساندن موسيقي ايراني به غيرايرانيها چه بوده گفته:
معرفي موسيقي ايراني به مردم يا شنوندههاي غيرايراني، کشف کردن و کسب تجربيات تازه و رفتن راههاي جديد همگي دلايلي براي اين کار هستند. طبيعي است براي من که سال هاي زيادي را در ايران زندگي نکردهام، بتوانم زاويه ديدم را بازتر کنم و طبيعتاً زاويه ديد مخاطبم را. اگر شما يک نوع موسيقي خاص اجراء کنيد، طبيعتاً يک سري مخاطب خاص هم داريد. مثلاً تلفيقهايي که با موسيقي هندي شده، با موسيقي ترکي يا با موسيقي کلاسيک غرب، من فکر ميکنم فرصتي در اختيار ما ميگذارد که از تماشاگران و شنوندگان بيشتري برخوردار شويم. بعضيهايش البته اجتنابناپذير بوده و بعضيهايش را هم خيلي دوست داشتم انجام دهم. خيليها هم در کنار اينها هست که به خاطر اين که موسيقي ايراني به تماشاگر جديدي دست پيدا کند انجام ميدهم. من فکر ميکنم اين کاري که کردهام به خاطر خودم نبوده است.
کلهر به اين سوال که هيچ وقت اين حس را داشتهايد که همکاري بين المللي به شما کمک کرده تا چيزي را در خود موسيقي ايراني، در نوازندگي خودتان کشف کنيد، پاسخ داده:
من هيچ وقت سراغ کساني نرفتم که از فرهنگ ما يا خيلي دورند يا کار خارقالعادهاي کردهاند که من اصلاً نميفهمم؛ مثل بقيه تلفيقها که بعضي وقتها ميبينيد. اين که چهار يا پنج تا ساز نامأنوس را، که هيچ ربطي بههم ندارند، از پنج فرهنگ مختلف ميگذارند کنارهم. من سعي کردهام اين کار را نکنم. وقتي که با موسيقي شمال هند کار کردم، منظور اين بود که دو موسيقي از يک خانواده هستند. من هميشه گفتهام که اينها، موسيقي ايران و شمال هند، مثل دو بچهي دوقلو هستند که در دو خانوادهي مختلف بزرگ شدهاند. خيلي بههم ربط دارند، خيلي شبيه بههماند، ولي لهجه و اخلاقشان باهم فرق ميکند.
محمدرضا شجريان، حسين عليزاده، کيهان کلهر و همايون شجريان در کنسرت لندن
دربارهي موسيقي ترکيه هم همين طور. آن خاصيت بداههنوازي در آنها هست، ديدشان نسبت به موسيقي مثل ماست و خيلي چيزهاي مشترک با هم داريم. در نتيجه هم با هم کار کرديم، هم من از آنها ياد گرفتم. از اردال ارزنجان، از شجاعت حسينخان و از بقيه اساتيد هند که با آنها کار کردهام. از طرفي هم با موزيسينهاي کلاسيک غرب کار کردهام. چون من در غرب زندگي ميکردم، درس موسيقي غرب خوانده بودم. خب اين هم چيزي بود که نميشد انجامش نداد و اين که زبان موسيقي غرب الان واقعاً زبان مشترک دنياي موسيقي شده است و بايد به آن گوش کرد، به آن رسيد و از آن آگاهي داشت.
اين هنرمند برجسته در جنگ ايران و عراق، در اثر برخورد موشکي به خانهشان، برادر و کل خانوادهاش را از دست داد. او کنسرتهاي متعددي در گوشه و کنار جهان و به ويژه داخل ايران برگزار کرده است. همچنين، چندين آلبوم موسيقي برجسته با همکاري موسيقيدانهاي خارجي يا همکاري با استادان موسيقي سنتي ايران همچون استاد محمدرضا شجريان و حسين عليزاده منتشر کرده است.
افتخارات کيهان کلهر
کيهان کلهر با آلبومهاي بي تو بسر نميشود، فرياد، باران و فراتر از نقشه جغرافيا که در آنها بهعنوان آهنگساز و نوازنده نقش داشته نامزد جايزه گرمي شدهاست.
در پنجاه و نهمين مراسم جايزه گرمي، کيهان کلهر به همراه گروه جاده ابريشم به رهبري يويوما توانستند با آلبوم sing me home موفق به کسب جايزه گرمي بهترين موسيقي جهاني شوند.
آلبوم «هاونياز» يکي از آثار کمانچهنواز چيرهدست ايراني است که در ايران منتشر نشد. اين آلبوم شامل آثاري آهنگسازيشده و بداهه براساس موسيقي فولکلور کُرد است که با کلام و لهجهي کرمانجي همراه شده است. کيهان کلهر در اين اثر «شاهکمان» نواخته و سلمان قمبرف (پيانو) و جميل گوچگيري (تنبور) او را همراهيکردهاند. همچنين آينور دغان نيز در اين آلبوم آواز خوانده است.
کنسرت حسين عليزاده، کيهان کلهر و مجيد خلج، 2010
آهنگساز و نوازنده ايراني که شهرتي جهاني دارد، به رويدادهاي سياسي نيز واکنش نشان ميدهد. او با نوشتن يادداشتي، خروج امريکا از برجام را باعث نااميديِ صدهاهزار ايرانيِ مقيم امريکا دانست. کلهر در سالهاي گذشته و در هر کجاي جهان که کنسرت برگزار کرده و يا برنامهاي داشته، تلاشش بر معرفي فرهنگ و هنر ايران بوده است. او هر گاه فرصتي به دست آورده سعي کرده تا تصويري روشن از فضاي داخلي ايران را براي جهانيان توصيف کند.
وي در مورد بداههنوازيهاي بينظير خود گفته:
«من فکر ميکنم شالوده و عصارهي اصلي موسيقي ما در واقع تکنوازيست.»
همنوازي يا گروهنوازي در موسيقي ايراني يک مقوله خيلي جديد است. جديد که ميگوييم، منظور اين است که از 100ـ 90 سال پيش شروع شده. ولي اگر به قبل از آن رجوع کنيم، ساز و آواز يا تار و کمانچه، دو ساز با هم و يا ساز تنها و بداههنوازي و تکنوازي اصل موسيقي ما بوده. کمااينکه اين سنت ادامه پيدا ميکند و تا همين الان مثلاً از قديميهايي که اهل بداههنوازي بودهاند و هميشه با بداههنوازي شناخته شدهاند، استاد شهناز و استاد کسايي هستند.
بيشتر بدانيد : کيهان کلهر: ملتي سه هزار ساله هستيم با يک ساعت تاخير!
بيشتر بدانيد : تصاوير تقدير از کيهان کلهر در اختتاميه چهارمين جشن موسيقي ما
بيشتر بدانيد : کيهان کلهر عزيز تولدت مبارک + عکس نوجواني استاد
بيشتر بدانيد : متن پيش فرض براي لينک پيش فرض
منبع : rooziato.com
http://www.CheKhabar.ir/News/141613/نواي کمانچه کيهان کلهر روح بشري را تصاحب کرد - عکس