چه خبر -
مانند هر ماده غذايي ديگري، راه هاي مختلف براي خوردن سبزيجات وجود دارند: خام، بخار پز، پخته يا حتي سرخ شده؛ اما بايد توجه داشت که برخي روش هاي پخت، باعث از بين رفتن ارزش غذايي سبزيجات مي شوند.
بهترين روش مصرف سبزيجات
بايد توجه داشت که حفظ ارزش غذايي سبزيجات به دو عامل: نوع سبزيجات و روش پخت بستگي دارد. سبزيجات با جدا شدن از ريشه اصلي، بخشي از ارزش غذايي خود را از دست مي دهند.
يکي از راه هاي ديگري که منجر به کاهش ارزش غذايي سبزيجات مي شود، کنسرو کردن يا بلانچينگ (قرار دادن سبزي در آب جوش يا در معرض بخار آب براي بياثر كردن آنزيمهاي آن) پيش از منجمد کردن است. اين کار باعث کاهش چشمگير ويتامين C موجود در سبزيجات مي شود؛ درعين حال، زماني که سبزي حاوي ويتامين C پخته مي شوند، باقي مانده ويتامين نيز وارد آب مي شود.
مطالعه صورت گرفته توسط محققان دانشگاه کاليفرنيا در ديويس نشان مي دهد که بيشترين ميزان کاهش مواد مغذي، ناشي از روش (نادرست) پردازش مواد غذايي است؛ به عنوان مثال، نحوه پردازش يا پخت سبزيجات مي تواند باعث کاهش 15 تا 55 درصدي سطح ويتامين C شود. در روش پخت در مايکروويو، به دليل سرعت بالاي طبخ، ارزش غذايي سبزيجات بيش از روش هاي ديگر از جمله سرخ کردن يا پخت در آب حفظ مي شوند.
مصرف سبزيجات به صورت خام يا پخته؟
بايد به اين نکته توجه داشت که مصرف خام سبزيجات به حفظ ارزش غذايي آنها کمک زيادي مي کند، اما پخت سبزيجات هميشه بي فايده نيستند؛ به عنوان مثال، پختن هويج در آب باعث افزايش کاروتنوئيدها (مانند بتا- کاروتن) مي شود؛ بخارپز کردن باعث کاهش ميزان ويتامين C و کاروتنوئيدها مي شود، اما ميزان اسيدهاي فنلي (نوعي از آنتي اکسيدان ها) را افزايش مي دهد.
ساده ترين راه براي اطمينان از حفظ ارزش غذايي سبزيجات، رعايت اين نکات است:
چه سبزيجاتي بهتر است به صورت خام مصرف شوند؟
مناسب ترين روش پخت براي سبزيجاتي که بايد به صورت پخته مصرف شوند، کدام است؟
ذکر اين نکته نيز ضروري است: با هر ذائقه اي که داريد، مصرف سبزيجات را ترک نکنيد، چه به شکل خام يا به شکل پخته، چرا که بخش زيادي از مواد مغذي مورد نياز بدن توسط سبزيجات تأمين مي شوند.
منبع : سينا پرس
http://www.CheKhabar.ir/News/141555/بهترين و سالم ترين روش استفاده از سبزيجات چيست؟