چه خبر -
اصل بودن زعفران يکي از دغدغههاي هميشگي خانمها به شمار ميآيد. چرا که آغشته کردن اين گياه به چربي، عسل و... حرفهايترين روش تقلب در فروش زعفران است.
زيرا از اين طريق بر وزن طلاي سرخ افزوده ميشود. البته برخي رنگ کردن قسمتهاي سفيد اين گياه با رنگ طبيعي زعفران محترمانهترين شيوه در تقلب زعفران است که براي مصرف کنندگان به راحتي قابل تشخيص نيست. اما آن چه در ادامه ميخوانيد اطلاعاتي درباره خريد زعفران و تشخيص اصل از تقلبي بودن آن است.
تقلب در زعفران منحصر به مخلوط کردن يک گياه شبيه زعفران با اين محصول نيست، بلکه زعفران تقلبي حتي شامل سنگين کردن وزن آن با استفاده از چربي، عسل، نمک و شکر هم ميشود، که اين موضوع ريشه در ارزش بالاي اين گياه دارد به گونهاي که هر گرم آن بيش از 5000 تومان در بازار فروخته ميشود. براي همين است که عدهاي سودجو بر آنند که زعفران تقلبي را به مشتري ارايه دهند.
بيشتر بدانيد : پوستي زيبا با زعفران
روش تشخيص زعفران اصلي از تقلبي
يکي از راههاي تقلب در زعفران اين است که کلالههاي آن را با نوعي چربي، شکر، نمک يا عسل آغشته ميکنند، به طوري که بر وزن آن اضافه شود. معمولا در اين روش متقلبان حرفهاي هستند و به صورت تخصصي تقلب ميکنند. براي همين است که نميتوان از خالصي يا ناخالص بودن آن اطمينان حاصل کرد. چراکه آنها ماهها تلاش ميکنند با آغشته کردن اين گياه به مواد ديگر بتوانند سود بيشتري به جيب بزنند.
اما چگونه؛ متقلبان طلاي سرخ که از مهارت خاصي برخوردارند معمولا اين مواد را به صورت محلول روي کلالههاي زعفران ميپاشند و هنگامي که خشک ميشوند وزن زعفران افزايش مييابد که به راحتي قابل تشخيص نيست.
روشهاي شناسايي زعفران عسلي يا روغني!
شايد خالصي زعفران در آزمايشگاهها به راحتي قابل تشخيص باشد، اما براي مصرفکنندگان نه! با اين حال، اگر کلالههاي زعفران بسيار براق باشد بايد به آن شک کرد يا در صورت مشاهده اين ظاهر غيرطبيعي آن را بين انگشتان دست يا روي کاغذ له کنيد اگر ماده خاصي از آن روي کاغذ نقش بست و کاغذ و انگشتان دست چرب شد در اين صورت مشخص ميشود که زعفران به چربي خاصي آغشته شده تا وزنش بيشتر شود.
رنگ مصنوعي، تقلبي خطرناک در زعفران
راه ديگر تقلب در زعفران استفاده از رنگ مصنوعي است؛ البته نبايد از نظر دور داشت که اگر رنگهاي مصنوعي در زعفران به کار رفته باشد در آزمايشگاه قابل تشخيص است چرا که پايين بودن قدرت رنگدهي آن نشان دهنده اين تقلب خواهد بود. همچنين نبايد از ياد برد که اين رنگهاي مصنوعي براي سلامتي انسان بسيار خطرناک است و در واقع گل رنگهايي که از عربستان به عنوان زعفران و غالبا به شکل پودر به کشور وارد ميشود از همين رنگهاي خطرناک مصنوعي است.
تقلبي که متقلبان روي آن قسم ميخورند!
استفاده از رنگ طبيعي يکي ديگر از راههاي تقلب در زعفران است، چرا که استفاده از رنگ طبيعي اين گياه، براي رنگ کردن ديگر قسمتهاي سفيد زعفران و مخلوط کردن آن با اين محصول است، متاسفانه اين روش بسيار رايج شده است. متقلبان و عرضهکنندگان ميتوانند روي خالص بودن زعفران خود نيز قسم بخورند چرا که از هيچ چيز به غير از زعفران در آن استفاده نکردهاند اما روش شناسايي در اين نوع تقلب براي مصرفکنندگان بسيار سخت است.
ظاهر زعفران بايد چگونه باشد؟
شکل ظاهري زعفران يکي از روشهاي شناسايي خالص بودن آن است چرا که ظاهري شبيه به ميخک دارد؛ به گونهاي که پايين گياه ميلهاي و انتهاي آن دندانهدار، پهن و قيچي شکل است. همچنين رنگ زعفران بايد قرمز تند باشد نه روشن و شکل کلالههاي آن نيز نبايد براق باشد.
بيشتر بدانيد : راهي براي بهتر رنگ دادن زعفران!!
بيشتر بدانيد : زعفران، نکته هاي مهم در مصرف و نگهداري زعفران
بيشتر بدانيد : کاشت پياز زعفران در گلدانهاي بزرگ سفالي
منبع : روزنامه شهروند