چه خبر - باورهاي اشتباه مربوط به کبد و بيماري هاي آن
طيف گسترده اي از بيماري هاي کبداز خفيف تا نمونه هايي که زندگي انسان را در معرض خطر قرار مي دهند، وجود دارند، اما همه آنها به واسطه دلايلي مشابه شکل نمي گيرند و همواره اين امکان وجود دارد که از بروز مشکل در کبد خود آگاه نباشيد. در ادامه با برخي باورهاي اشتباه درباره بيماري کبد بيشتر آشنا مي شويم.
بيماري کبد تنها با مصرف نوشيدني هاي الکلي مرتبط نيست
افراد بسياري بيماري کبد را با اعتياد به الکل مرتبط مي دانند و در شرايطي که مصرف الکل مي تواند به کبد آسيب برساند، اما تنها دليل اين شرايط محسوب نمي شود. ممکن است با بيماري کبد به دنيا آمده باشيد يا يک ويروس اين اندام را تحت تاثير قرار دهد.
الکل تنها يکي از بيش از 100 دليل مختلفي است که مي توانند در ابتلا به بيماري کبد نقش داشته باشند. به عنوان مثال، بيماري کبد چرب غير الکلي در کشور کانادا دليل اصلي بيماري کبد محسوب مي شود.
شما نمي توانيد همواره از بروز مشکل در کبد آگاه باشيد
الزاما احساس بيماري براي آگاهي از ابتلا به بيماري کبد کفايت نمي کند زيرا علائم مي توانند مبهم بوده و به راحتي با مشکلات سلامت ديگر اشتباه گرفته شوند.
در برخي موارد، ممکن است حتي هيچ علائمي که نشان از آسيب ديدن کبد دارد، وجود نداشته باشد. از علائم بيماري کبد مي توان به خستگي، حالت تهوع، يا زردي پوست اشاره کرد.
يک پاک کننده کبد به بهبود بيماري منجر نخواهد شد
روش هاي مختلفي براي پاکسازي بدنوجود دارند که مدعي سمزدايي شگفت انگيز هستند، اما در واقع کبد سالم به خوبي وظيفه سمزدايي و پاکسازي بدن را انجام مي دهد، اگرچه برخي مواد غذايي وجود دارند که مي توانند به اين عملکرد کبد کمک کنند.
متاسفانه، اگر کبد شما آسيب ديده باشد نمي توانيد با اين روش هاي پاکسازي جادويي چنين شرايطي را معکوس کنيد. اين مساله که پاک کننده هاي کبد آسيب ديدگي موجود در اين اندام را درمان مي کنند، اثبات نشده است. به عنوان مثال، کاهش وزن کارآمدترين روش درماني براي بيماري کبد چرب غير الکلي است.
کبد سالم مي تواند شما را سالم نگه دارد
حفظ سلامت کبد و عملکرد بهينه اين اندام مي تواند سلامت شما را بدون نياز به افزودن پاک کننده ها به رژيم غذايي حفظ کند.
برخي پاک کننده هاي کبد محبوب مانند خار مريم براي کاهش التهاب کبد و عصاره زردچوبه براي محافظت در برابر جراحت کبد، مي توانند مفيد باشند. با اين وجود، همچنان شواهد باليني کافي براي توصيه اين محصولات براي پيشگيري وجود ندارند.
چاقي يک عامل خطرآفرين بزرگ است
برخي اين گونه فکر مي کنند که قرار گرفتن در دسته افراد چاق مترادف خطر بيشتر براي بيماري کبد نيست، اما اين طرز فکري خطرناک است. چاقي مي تواند به طور قابل توجهي خطر بيماري کبد را افزايش دهد، حتي اگر نوشيدني هاي الکلي مصرف نکنيد.
چربي در کبد مي تواند موجب التهاب شود که اين شرايط مي تواند به فيبروز و سيروزمنجر شود که دو بيماري خطرناک کبد هستند و مورد دوم مي تواند موجب آسيب ديدگي دائمي کبد و حتي در برخي موارد مرگ بيمار شود.
بدون نوشيدن الکل نيز مي توانيد به سيروز مبتلا شويد
سيروز کبد نيز بيشتر به عنوان يک بيماري که با مصرف الکل مرتبط است، در نظر گرفته مي شود. اما سيروز اصطلاحي است که هنگام رسيدن هر بيماري کبد به مرحله پيشرفته استفاده مي شود.
سيروز مي تواند به واسطه شرايطي از پيش موجود يا بيماري، مانند عفونت هاي ويروسي، بيماري هاي متابوليک، بيماري هاي ارثي مانند هموکروماتوز (آهن بيش از حد در خون) و واکنش هاي شديد به داروها رخ دهد.
علائم زوال عقل مرتبط با کبد
علائم زوال عقل همواره به واسطه بيماري آلزايمر شکل نمي گيرند و مي توانند از کبد و نه مغز سرچشمه بگيرند. اگر به مشکلات کبد مبتلا هستيد، سموم به خوبي از جريان خون تصفيه نمي شوند که مي تواند تجمع آنها و شکل گيري شرايطي شبيه به زوال عقل را به همراه داشته باشد.
اين شرايط به نام آنسفالوپاتي کبدي شناخته مي شود و به عنوان تضعيف عملکرد مغز در افرادي با نارسايي حاد کبد يا بيماري مزمن کبد تعريف مي شود. از علائم اين شرايط مي توان به دشواري در تفکر، اضطراب و بي خوابي اشاره کرد.
مشکلات کبد در آزمايش خوني عادي پديدار نمي شوند
متاسفانه، بيماري کبد مي تواند در آزمايش هاي خون عادي خارج از ديد قرار بگيرد. اين به دليل آن است که پزشکان به طور معمول آزمايش هاي خون که به طور ويژه براي بررسي عملکرد کبد هستند را تجويز نمي کنند که مي تواند تا حدي تشخيص دير هنگام بيماري کبد را توضيح دهد.
بيماران بايد به طور ويژه براي نشانگرهاي ASAT و ALAT آزمايش شوند که مي تواند وجود مرگ سلولي در کبد را به پزشکان نشان دهد. فسفاتازهاي قليايي در خون مي تواند نشان دهنده کاهش ترشح صفرا باشد که براي گوارش درست چربي ها و مواد ديگر در غذا ضروري است.
چکاپ هاي معمول بيماري کبد را آشکار نمي کنند
چکاپ هاي پزشکي سالانه نمي توانند به تشخيص بيماري کبد کمک کنند. اين به دليل آن است که حداقل در برخي کشورها مانند کانادا پزشکان آزمايش هاي کبد را تا زماني که به مساله اي مشکوک نشده باشند، تجويز نمي کنند.
همان گونه که پيشتر اشاره شد، مشکلات کبد مي توانند زماني که بيماري به طور قابل توجهي پيشرفت کرده است، پديدار شوند. از اين رو، آشنايي با عوامل خطرآفرين و علائم بيماري کبد از اهميت ويژه اي برخوردار است.
زردي در نوزادان عادي نيست
اگرچه زردي پوست و چشم ها بين نوزادان شايع است، اما دليلي بر عادي بودن اين شرايط نيست. در حقيقت، بيماري زردي مي تواند نشانهي هشدار دهنده اوليه بيماري کبد باشد. بيماري زردي در نوزادان تازه به دنيا آمده سه تا پنج روز ادامه مي يابد و به طور معمول مساله اي نگران کننده محسوب نمي شود، اما در صورت تداوم اين شرايط براي 14 روز بايد به پزشک مراجعه کنيد.
شما مي توانيد خطر را کاهش دهيد
در شرايطي که برخي دلايل مشکلات کبد، همانند مواردي که با ژنتيک پيوند خورده اند، اجتناب ناپذير هستند، اما اقدامات پيشگيرانه براي محافظت در برابر بيماري کبد وجود دارند.
اين اقدامات شامل عدم مصرف الکل، کنترل وزن سالم، پرهيز از روابط جنسي محافظت نشده، يا استفاده از مواد مخدر و آشنايي با عوامل خطرآفرين براي هپاتيت C مي شوند.
پيوند کبد يک درمان نيست
اگر به آن اندازه خوش شانس بوده ايد که عمل نجات بخش پيوند کبد را انجام دهيد، بايد توجه داشته باشيد که اين به معناي پايان يافتن تمام مشکلات نيست.
به واسطه دليل زمينه اي اصلي بيماري کبد - به عنوان مثال، ابتلا به هپاتيت C، يا يک عفونت ويروسي - احتمال بازگشت بيماري و آسيب ديدن مجدد کبد جديد نيز وجود دارد. در بسياري از موارد ويروس بار ديگر طي يک سال کبد جديد را تحت تاثير قرار مي دهد.
بيشتر بدانيد : دانستني هايي درباره بيماري کبد چرب
بيشتر بدانيد : علايم مشکلات کبدي که بايد جدي گرفته شوند
بيشتر بدانيد : علايم اوليه بيماري کبد را بشناسيد
بيشتر بدانيد : کبد را با اين 13 اشتباه ناآگاهانه آتش نزنيد!
منبع : asriran.com
http://www.CheKhabar.ir/News/135423/بيماري هاي کبد و باورهاي اشتباه مربوط به آنها