چه خبر - توصيه هايي براي درمان آکنه
آکنه هنگامي به وجود ميآيد که منافذ پوستي آلوده به باکتري شوند. آکنه شايعترين بيماري پوستي در آمريکا بوده و حدود 80 درصد از افراد در طول زندگي خود آن را تجربه ميکنند. مردم ميتوانند از داروهاي موضعي خاصي براي کمک به تعادل سطح چربي پوست، کاهش التهاب، کشتن باکتريها و جلوگيري از شيوع آکنه در آينده استفاده کنند.
اگرچه هنوز شواهد علمي زيادي براي اثبات اثربخشي بيشتر درمانهاي خانگي وجود ندارد اما در اين مقاله تلاش شده تا شواهد موجود براي برخي از درمانهاي خانگي که ممکن است براي افراد مبتلا به آکنه مفيد واقع شود، ارائه گردد.
بيشتر بدانيد : راه حلي اعجاب آور براي درمان آکنه
درمانهاي خانگي براي آکنه
برخي از رايجترين درمانهاي خانگي براي آکنه استفاده از عصارههاي گياهي طبيعي است که بسياري از طبيبان سنتي براي صدها سال است که از آنها استفاده ميکنند.
موارد زير بهترين درمانهاي خانگي براي آکنه است که برخي پژوهشها آنها را اثبات کردهاند:
درمان آکنه با روغن درخت چاي
روغن درخت چاي يک ضد باکتري و ضد التهاب طبيعي است که ميتواند "پروپيوني باکتريوم آکنه"، باکتري مولد آکنه را از بين ببرد. خواص ضد التهاب آن نيز به کاهش ورم و قرمزي جوشها کمک ميکند. يک مطالعه در سال 2015 نشان داد که روغن درخت چاي باعث کاهش تعداد زخمهاي ناشي از آکنههاي خفيف تا متوسط ميشود و ميتواند کارآيي بنزوئيل پراکسيد 5 درصد را که دارويي براي درمان جوشهاست، داشته باشد.
براي استفاده از اين روغن ميتوان عصاره درخت چاي را به ژلها يا کرمهاي مخصوص جوش اضافه کرد. در صورتي که از اسانس اين روغن استفاده ميکنيد، ابتدا آن را با يک روغن حامل (روغن پايه) رقيق و سپس مصرف نماييد.
درمان جوش صورت با روغن جوجوبا
روغن جوجوبا ميتواند به ترميم پوست آسيب ديده از جمله بهبود زخمها و ضايعات پوستي ناشي از آکنهها کمک کند. همچنين برخي ترکيبات موجود در اين روغن براي کاهش التهابات پوستي و قرمزي و ورم اطراف جوشها و جوشهاي سرسفيد و ساير نقاط ملتهب مفيد است. در يک مطالعه در سال 2012، محققان براي 133 فرد مبتلا به آکنه به مدت شش هفته و براي دو تا سه بار در هر هفته ماسک حاوي روغن جوجوبا اعمال کردند و اين افراد از بهبود 54 درصدي آکنههايشان خبر دادند. ميتوان اسانس جوجوبا را با يک ژل، کرم يا ماسک صورت مخلوط کرده و روي آکنهها اعمال کرد. همچنين ميتوان چند قطره روغن جوجوبا را روي يک پد پنبهاي ريخته و به آرامي آن را روي زخمهاي ناشي از آکنهها قرار دهيد.
آلوئه ورا
آلوئه ورا يک ضد باکتري و ضد التهاب طبيعي است که ظاهر آکنه را کاهش داده و مانع بروز آن ميشود آلوئه ورا حاوي مقادير زيادي آب بوده و مرطوب کنندهاي عالي است و به افرادي که به دليل استفاده از ديگر محصولات ضد آکنه دچار خشکي پوست شدهاند توصيه ميشود. در يک مطالعه در سال 2014 محققان براي مدت هشت هفته به برخي افرادي که آکنههاي خفيف تا متوسطي داشتند ژل آلوئه ورا و به برخي ديگر کرم "ترتينوئين" تجويز کردند. افرادي که آلوئه ورا مصرف ميکردند در مقايسه با افرادي که ترتينوئين استفاده کردند بهبود چشمگيري در آکنههاي التهابي و غير التهابي گزارش کردند.
ابتدا زخمهاي آکنهها را تميز کرده و سپس يک لايه نازک از کرم يا ژل با حداقل 10 درصد آلوئه ورا را روي آکنهها اعمال کنيد. همچنين ميتوانيد از ژلها و کرمهاي مرطوب کننده حاوي آلوئه ورا استفاده نماييد.
عسل
عسلبراي هزاران سال است که براي درمان بيماريهاي پوستي مانند آکنه استفاده ميشود و حاوي آنتي اکسيدانهايي است که ميتواند به زدودن بقايا و ضايعاتي که منافذ پوستي را مسدود کردهاند کمک کند. پزشکان به دليل خواص ضد باکتري و ترميم کننده زخمِ عسل از آن در زخم بندي به عنوان مرهم استفاده ميکنند. عسل را ميتوان به انواع ماسکهاي صورت افزود يا با استفاده از انگشت تميز يا پد پنبهاي روي آکنهها قرار دارد.
سير
بسياري از متخصصان طب سنتي از سير براي درمان عفونتها و افزايش توانايي بدن براي مبارزه با ميکروبها و عفونتها استفاده ميکنند. سير حاوي ترکيبات آلي گوگرد است که اثرات طبيعي ضد باکتري و ضد التهابي دارد و ميتواند به تقويت سيستم ايمني بدن و توقف عفونتها کمک کند. براي مبارزه با التهاب و عفونت ناشي از آکنه ميتوان سيربيشتري به رژيم غذايي خود اضافه کرد. برخي افراد حبههاي سير را به طور درسته ميجوند، برخي آن را روي نانهاي داغ برشته ميکنند و برخي آن را به نوشيدنيهاي داغ ميافزايند. همچنين ميتوان از پودر سير يا کپسولهاي حاوي سير نيز استفاده کرد. برخي توصيه ميکنند که سير را مستقيما به جوش بزنيد که ممکن است باعث سوزش بيشتر پوست شود. بنابراين هميشه با دقت کافي آن را استفاده کنيد.
چاي سبز
چاي سبزحاوي غلظتهاي بالاي گروهي از آنتي اکسيدانهاي پلي فنول به نام کاتچين است. بيشتر افراد مبتلا به جوش پوستي، سبوم (چربي طبيعي پوست) بيش از حدي را در منافذ پوست خود دارند و در مقابل آنتي اکسيدان کافي ندارند. آنتي اکسيدانها به بدن کمک ميکنند مواد شيميايي و مواد زائدي که ميتوانند به سلولهاي سالم آسيب برسانند را از بين ببرد. چاي سبز نيز ميتواند به زدودن بعضي از ضايعات و بقايايي که در زخمهاي باز آکنهها ايجاد ميشود، کمک کند. چاي سبز هم چنين حاوي ترکيباتي است که ميتواند به کاهش توليد چربي پوست، کاهش پروپيوني باکتريوم آکنه و کاهش التهابات کمک کند.
ميتوان براي بهرهمند شدن از خواص چاي سبز علاوه بر نوشيدن آن، عصاره چاي سبز را روي آکنه استعمال کرد. يک مطالعه نشان داد استفاده هشت هفتهاي از عصاره چاي سبز منجر به کاهش 79 و 89 درصدي جوشهاي سرسفيد و سرسياه ميشود.
بيشتر بدانيد : چاي سبز براي چه افرادي مضر است ؟
سرخارگل
سرخارگل نوعي گياه مخروط سان و حاوي ترکيباتي است که به نابودي ويروسها و باکتريها از جمله پروپيوني باکتريوم آکنه کمک ميکند. همچنين ميتواند به تقويت سيستم ايمني بدن، کاهش التهاب و مبارزه با عفونتها و جلوگيري از آنها از جمله سرماخوردگي و آنفلوآنزا کمک کند.
ميتوان کرمهاي حاوي سرخارگل را در نقاط مبتلا به آکنه استفاده کرد يا مکملهاي حاوي سرخارگل را مورد مصرف قرار داد.
رزماري
عصاره رزماري حاوي مواد شيميايي و ترکيبات آنتي اکسيداني است که خواص ضد باکتريايي و ضد التهابي دارد. يک مطالعه در سال 2013 روي مدلهاي موشها و سلولهاي انساني نشان داد که عصاره رزماري ميتواند التهابات ناشي از پروپيوني باکتريوم آکنه را کاهش دهد.
زهر خالص زنبور عسل
زهر خالص زنبور عسل خواص ضد باکتريايي دارد. يک مطالعه در سال 2013 نشان داد که اين زهر قادر به از بين بردن پروپيوني باکتريوم آکنه است و افرادي که به مدت دو هفته از مواد آرايشي حاوي زهر خالص زنبور عسل استفاده کردند از بهبود ضايعات آکنههاي خود خبر دادند و در مطالعهاي ديگر در سال 2016 افرادي که يک ژل حاوي زهر خالص زنبور عسل را به مدت شش هفته استفاده کردند، کاهش ضايعات آکنههاي خفيف تا متوسط را گزارش کردند. اين زهر ميتواند مادهاي مفيد در محصولات ضد آکنه باشد.
روغن نارگيل
روغن نارگيل نيز مانند ساير داروهاي طبيعي حاوي ترکيبات ضد باکتريايي و ضد التهابي است و باعث از بين بردن باکتريهاي مولد آکنه، کاهش ورم و قرمزي ناشي از آن و بهبود زخمهاي باز آکنهها ميشود.
ميتوان روغن نارگيل خالص را به طور مستقيم روي منطقه مبتلا به آکنه قرار داد.
تغييرات در سبک زندگي براي درمان جوش
در کنار درمانهاي خانگي، تغييرات خاصي در سبک زندگي ميتواند تاثير مهمي در حفظ سلامت بدن، کاهش چربي پوست و جوش هاي ناشي از آن داشته باشد.
اين تغييرات که به بهبود آکنههاي پوستي منجر ميشود عبارتند از:
لمس نکردن جوش صورت
دست زدن به آکنهها ميتواند بسيار وسوسه انگيز باشد اما تماس با زخمهاي آکنهها پوست را تحريک ميکند و ممکن است باعث تشديد وضعيت آکنه و سرايت آن به ديگر نقاط پوست شود. لمس کردن، ماليدن، فشردن و ترکاندن آکنهها نيز ميتواند باکتريهاي بيشتري را به زخمهاي آکنهها وارد کند و باعث عفونتهاي بيشتري شود. ميتوانيد در مورد آکنهها و زخمهاي بزرگ و عميق آن با پزشک مشورت کنيد تا بهترين و امنترين روش زدودن آن را بيابيد.
انتخاب پاک کنندههاي مناسب
بسياري از صابونهاي معمولي اسيديته يا PH بيش از حد بالايي داشته و ميتوانند پوست را تحريک کرده و آکنهها را تشديد کنند. انتخاب شويندهها و پاک کنندههايي با PH نزديک به PH طبيعي پوست که حدود 5.5 است ميتواند به بهبود زخمهاي ناشي از آکنهها و جلوگيري از ايجاد آکنهها کمک کند.
استفاده از محصولات مراقبت از پوست فاقد چربي
محصولات بر پايه روغن و چربي ميتواند منافذ پوستي را مسدود کرده و ايجاد آکنهها را افزايش دهد. از محصولات مراقبت از پوست و مواد آرايشي با برچسب «فاقد چربي» (oil-free) يا «ضد جوش» (non – comedogenic) که شامل مواد تشکيل دهندهاي است که به منافذ پوست اجازه تنفس ميدهد، استفاده کنيد.
مصرف کافي آب
مصرف کافي آب از اهميت بالايي برخوردار است چرا که باعث تسهيل بهبود زخمهاي آکنهها و کاهش خطر کلي شيوع آنها ميشود. هنگامي که پوست خشک و کم آب ميشود، راحتتر تحريک شده و آسيب ميبيند و باعث ايجاد جوش ميشود. مصرف کافي آب همچنين منجر به توليد مناسب سلولهاي جديد پوستي در ترميم زخمهاي آکنهها ميشود. بسياري از کارشناسان بهداشت مصرف بين شش تا هشت ليوان مايعات در روز را توصيه ميکنند اما هيچ استانداري براي مصرف روزانه مايعات توصيه نميشود زيرا نياز هر فرد به آب بسته به سن، ميزان فعاليت او، درجه حرارت و بيماريهاي او متفاوت است.
کاهش استرس
آکادمي امراض پوستي ايالات متحده، استرس را به عنوان يکي از علل احتمالي ايجاد آکنه عنوان کرده است. استرس موجب افزايش سطح هورمون آندروژن ميشود. آندروژن فوليکول هاي مو و غدد چربي را در منافذ پوست تحريک کرده و خطر ابتلا به آکنهها را افزايش ميدهد. براي مديريت استرس ميتوان نکاتي همچون صحبت کردن با خانواده، دوستان، پزشک يا ساير افراد حامي، خواب کافي، پيروي از يک رژيم غذايي سالم و متعادل و اجتناب از نخوردن وعدههاي غذايي، ورزش منظم، محدود کردن مصرف کافئين و الکل، تمرين تنفس عميق، يوگا، مراقبه و ذهن آگاهي را رعايت کرد.
درمانهاي پزشکي براي آکنه
بسياري از گزينههاي درمان پزشکي براي آکنه وجود دارد که اکثر آنها موثرند، هر چند ميتوانند برخي عوارض جانبي را ايجاد کرده و براي همه مناسب نباشند. در صورتي که درمانهاي خانگي در بهبود آکنهها موثر واقع نشد، افراد ميتوانند در مورد استفاده از داروها و کرمهاي درماني مناسب براي خود با پزشک متخصص مشورت کنند.
داروهاي تجويزي براي آکنههاي خفيف تا متوسط ميتواند شامل مواد تشکيل دهندهاي از جمله ساليسيليک اسيد، هيدروژن پراکسيد و آلفاهيدروکسي اسيد باشد. داروهاي تجويزي براي آکنههاي شديدتر نيز عموما ژلها و کرمهاي ترتينوئين، ژلها و کرمهاي کليندامايسين، آنتي بيوتيکهاي خوراکي، ايزوترتينوين خوراکي و داروهاي ضد بارداري است.
به گزارش سايت تخصصي مديکال نيوز تودي، در صورتي که آکنههاي فرد دردناک، عفوني و در عمق پوست بوده، به درمانهاي خانگي پاسخ نداده، ناحيه بزرگي از پوست را پوشش داده و باعث ايجاد حس ناراحتي فرد ميشود بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنيد.
بيشتر بدانيد : جوش هاي کمر و شانه نشانه چيست؟
بيشتر بدانيد : جوش پوستي در قسمت هاي مختلف صورت چه مشکلاتي را آشکار مي کنند؟
منبع : isna.ir