چه خبر - تاثير اينترنت بر مغز
نيکلاس کار درباره کتابش با عنوان " کم عمق: چطور اينترنت مغز ما را تغيير ميدهد" از تاثير فرسايشي تکنولوژي بر توانايي تمرکزش مينويسد: "زماني من يک شيرجه رو عميق در درياي کلمات بودم، اما حالا با جت اسکي روي آنها اسکي ميکنم".
روانشناسان هم از تاثير عميق اين رخداد بر شيوه تفکر و مغز ما سخن ميگويند. نخستين تاثيرش همانطور که نويسنده کتاب تحسين شده کم عمق ميگويد بر توانايي تمرکز ما است. حالا زندگي ما و مغز ما چنان به تکنولوژي وابسته است که نميتوانيم براي چند لحظه مناسب فکر آنها را از مغزمان بيرون کنيم. محققان در تحقيقي دريافتهاند، نسلي که در آستانه قرن بيست و يکم به سن و سال نوجواني رسيده از سالمندان فراموشکار تر است. انتقال اطلاعات از ذهن خودآگاه به حافظه بلندمدت نيازمند فرآيند با همراهي زمان و تمرکز حواس است. ما درباره اطلاعات براساس اهميتشان دوباره ميانديشيم و در مغزمان آنها را ميشنويم و آن را از طريق موضوعات مرتبط به ياد ميآوريم.
اما اگر حواس ما در طي اين فرايند مرتبا توسط اطلاعات جديد و متناقض پرت شود چطور؟ يک مطالعه که توسط دانشگاه کلمبيا انجام شده نشان ميدهد، وقتي مردم فکر ميکنند ميتوانند اطلاعات را از روي اينترنت به دست بياورند، ديگر تمايلي براي به خاطر سپردن آن ندارند. اما اين تاثير تنها به اطلاعات ختم نميشود و آنطور که مشخص شده تکنولوژي حتي مغز ما را هم تغيير ميدهد. در حاليکه به نظر ميرسد جهان مجازي به ما کمک کرده تا تبديل به موجوداتي چند وجهي و چند مسئوليتي شويم، اما اين رخداد قيمت خودش را دارد. مثلا تحقيقات اخير به وسيله MRI نشان داده مغز افرادي که زياد به اينترنت سروکار دارند، شبيه مغز کساني است که به مواد مخدر معتادند.
مطالعه MRI نشان ميدهد که چطور جستجوي اينترنتي سيستم شبکه عصبي مغز را درگير ميکند. عکس سمت چپ فعاليت مغز در هنگام خواندن کتاب را نشان ميدهد و عکس سمت راست فعاليت مغزي فرد در حين جستجوي اينترنتي. فعاليت نخست اعصاب کمتري را به طور عميق و فعاليت بعدي اعصاب بيشتري را به طور سطحي درگير ميکند. مطالعه نشان ميدهد اين رخداد باعث تغيير در ارتباطات عصبي مغز ما از نظر فيزيکي ميشود.
حتي يک مطالعه در سال 2011 نشان داد که گرفتن دسترسي اينترنت به برخي افراد باعث بروز مشکلات روحي و جسمي جدي در آنها خواهد شد. مطالعه MRIروي مغز کاربران فيسبوک نشان ميدهد مغز اين افراد به طور غير معمول به مسائل مربوط به ديگران اهميت ميدهد و نقاط مربوط در مغز آنها از افراد معمولي فعال تراست. مطالعه کارازمايي باليني اين افراد نشان ميدهد حس حسادت در اين افراد بيشتر است که با مطالعه MRI همخواني دارد. همچنين مطالعهاي که دانشگاه استنفورد انجام شد نشان ميدهد مغز افرادي که به طور مستمر در جريان اطلاعات الکترونيکي هستند، در تمرکز و به خاطر آوردن دچار مشکل است.
بيشتر بدانيد : بلايي که شبکه هاي اجتماعي بر سر مغز مي آورند
بيشتر بدانيد : آيا استفاده از تلفن همراه در دوران بارداري خطرناک است؟
بيشتر بدانيد : خطرات روشن بودن واي فاي در شب
منبع : sinapress.ir