چه خبر - درمان زنبور گزيدگي
دکتر بنفشه تميزيفر، استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران، با بيان اينکه بيشتر موارد زنبورگزيدگي در منزل با مراقبتهاي اوليه قابل درمان است، گفت: اگر در مواردي از زنبورگزيدگي علائمي چون تورم لبها، گزگز کردن دستها، افت فشارخون و سرگيجه، تنگي نفس شديد و بيهوشي رخ دهد، فرد بايد به اورژانس مراجعه کند. در اين صورت فرد به اصطلاح پزشکي دچار شوک آنافيلاکسي Anaphylaxis ميشود.
اگر فردي دچار اين شوک شود در دفعات بعد زنبورگزيدگي بايد قبل از مراجعه به اورژانس، يک دهم سي سي آمپول اپينفرين که نوعي آمپول زيرپوستي است، تزريق کند. به ياد داشته باشيم اين آمپول خطرناک است و نبايد در همه موارد زنبور گزيدگي استفاده شود.
* آنافيلاکسي يا بيشدفاعي Anaphylaxis :يک واکنش آلرژيک جدي است که به طور ناگهاني آغاز ميشود و ميتواند منجر به مرگ گردد.[2] آنافيلاکسي معمولاً با علايمي همچون ضايعات جلدي، خارش، تورم گلو و افت فشار خون همراه است. دلايل معمول آنافيلاکسي شامل نيش حشرات، مواد غذايي و داروهاست.
بيشتر بدانيد : علت مرگ پريسا خدري ژيمناستيک کار جوان داروي اپي نفرين بود؟
در صورت عدم بروز علائم فوق، گزيدگي با تورم و درد شديد همراه است که براي تسکين و درمان آن ابتدا بايد نيش زنبور از محل خارج شود و براي رفع التهاب از کمپرس يخ استفاده کرد. همچنين براي جلوگيري از خارش و حساسيت ، آنتي هيستامينها مثل لوراتادين مصرف شود. براي تسکين درد استفاده از استامينوفن يا بروفن توصيه ميشود.
براي پيشگيري از عفونتهاي ناشي از گزيدگي توصيه مي شود محل گزيدگي با آب و صابون شسته شود و فردي که بيش از 10 سال از زدن واکسن کزازش ميگذرد، حتما اين واکسن را تزريق کند.
روش حساسيت زدايي نيش زنبور در افرادي که در تماس زياد با زنبور هستند و احتمال گزيدگي در آنها بالا ميرود و دچار شوک آنافيلاکسي ميشوند، انجام ميشود. در اين روش از مقادير خيلي کم رقيق شده نيش زنبور به بدن فرد تزريق ميشود و آرام آرام مقدار دز آن را بالا ميبرند تا بدن ديگر به نيش واکنش نشان ندهد و واکسينه شود.
بيشتر بدانيد : با زنبور گزيدگي چه كنيم؟
بيشتر بدانيد : آلرژي به نيش زنبورها
بيشتر بدانيد : چگونه علائم نيش و گزيدگي انواع حشرات را تشخيص دهيم؟
منبع : isna.ir