چه خبر - پرده آمنيوتيک Amniotic membrane چه کاربردهايي دارد؟
پرده آمنيوتيک Amniotic membrane يا پرده جنيني داراي ويژگي هاي خاصي است، يکي ازاين ويژگي ها شامل فاکتورهاي رشد است که به اپيتليال سازي (بافت پوششي يا اپيتليوم بافتي است که از سلول هاي چندضلعي اجتماع يافته اي تشکيل شده است که پوشش سلولي سطوح خارجي و داخلي بدن از جمله پوست، ديواره رگ ها و حفره هاي کوچک را مي پوشاند) منجرمي شود.
يکي ديگر ازاين ويژگيها خواص ضد ميکروبي و ويروسي است که سبب کاهش عفونت درموضع زخم ميشود؛ پرده آمنيوتيک خاصيت ضد التهابي دارد که مانع از تشکيل اسکار بهدنبال ترميم جاي زخم مي شود. يکي ديگراز ويژگيها اين است که ماتريکس مناسبي را براي مهاجرت و تکثير سلولها فراهم مي آورد.
رکسانا زواري مسئول پروژه پرده آمنيوتيک بانک خون بند ناف درباره پرده آمنيوتيک و کارهايي که دراين زمينه در پژوهشگاه رويان انجام شده است، مي گويد: پرده آمنيوتيک داخليترين لايه مجاورمايع آمنيوتيک و جنين است، تاريخچه استفاده از اين پرده در تحقيقات و درمان به طور ويژه در انواع جراحيها به بيش ازصد سال پيش باز ميگردد.
از زباله زيستي تا محصول زيستي
امروزه اين ماده زيستي که در داخل کشور به صورت يک زباله زيستي دفع مي شود، جايگاه خود را چنان در طب ترميم تثبيت کرده است که شرکتهاي متعددي در سراسر دنيا اقدام به فراوري و عرضه انبوه اين ماده زيستي ميکنند.
کاهش درد در محل زخم با پرده جنيني
پرده آمنيوتيک سبب کاهش درد درمحل زخم مي شود؛ همچنين توسط دستگاه ايمني افراد به سادگي پذيرفته ميشود.
پرده آمنيوتيک براي درمان زخم ديابتي و سوختگي
از جمله کاربردهاي پرده آمنيوتيک ترميم زخمهاي مزمن و حاد شامل زخمهاي ديابتي، سوختگيهاي درجه دو و سه، زخمهاي بستر، زخمهاي ايجاد شده پس از جراحي يا پس از وارد آمدن ضربه، زخمهاي پوستي ايجاد شده در بيماران اپيدرمولايزيس بلوزا يا بيماري پروانه اي Epidermolysis Bullosa (که به اختصار EB گفته مي شود) است.
آمنيون براي استفاده در انواع جراحي ها
اين پرده در جراحيهاي چشم شامل زخم قرنيه، سوختگيهاي شيميايي و حرارتي و بازسازي کره چشم موثر است، همچنين در جراحي عروق و جراحيهاي عمومي، جراحي پلاستيک، پيوند عروق، ستون فقرات، ارتوپدي و پزشکي ورزشي، جراحي ستون فقرات، التهاب تاندون و التهاب غلاف کف پا، گوش و حلق و بيني و دندان پزشکي، ترميم پرده گوش، ترميم سپتوم بيني، جراحي و ترميم لثه تاثير گذاراست.
پرده آمنيوتيک داخلي ترين لايه آمنيون - غشاي جنيني - است که به سمت جنين قرار دارد و از پنج لايه اپي تليوم، غشاي پايه، لايه متراکم،لايه فيبروبلاست و لايه اسفنجي تشکيل مي شود.
دکتر ناصر اقدمي عضو هيئت علمي پژوهشگاه رويان نيز گفت: پرده آمنيوتيک جنين را بايد پس از انجماد و خشک شدن در شرايط خاصي نگهداري کرد تا عاري ازآلودگي هاي ميکروبي مورد استفاده قرار گيرد. با اين اقدام پرده آمنيوتيک جنين را مي توان يک تا دو سال نگهداري کرد.
هرچند پرده آمنيوتيک تازه چند سالي است که براي ترميم زخم هاي شديد در نقاط مختلف دنيا استفاده مي شود اما احتمال آلودگي ميکروبي و بوي بد از جمله معضلات اين کار است که در نوع بومي سازي شده آن، اين مشکلات برطرف خواهد شد.
بيشتر بدانيد : جنين در شکم مادر حدود 25 هفته ادرار خود را ميخورد!!
بيشتر بدانيد : خوراکي هاي مفيد براي رشد جنين
منبع : irna.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/122294/پرده جنيني يا پرده آمنيوتيک موثر براي ترميم زخم ها