آزمايش ايدز چگونه است و چه زماني پاسخ آن مشخص مي شود؟
چهارشنبه 13 تير 1397 - 8:52:10 AM
چه خبر - آزمايش ايدز چگونه است؟

دکتر داوود يادگاري‌نيا، عضو هيات علمي دانشگاه و رييس مرکز تحقيقات بيماري‌هاي عفوني و گرمسيري، همزمان با هفته جهاني مشاوره و آزمايش HIV ، استفاده از روان گردان‌ها و مواد محرک را مهم‌ترين عامل براي افزايش شانس ابتلا به HIV عنوان کرد و گفت: همزمان با استفاده از روان گردان‌ها ذهن و فکر فرد مختل شده و در نتيجه رفتارهاي پرخطر و محافظت نشده از خود بروز مي‌دهد.
در اين رابطه دو بحث کلي در دنيا وجود دارد. اول اينکه ابزار تشخيصي تست‌هايRapid (تست تشخيصي سريع) را در اختيار همه قرار دهند تا همه مردم بتوانند از آن استفاده کنند که اين روش در برخي کشورها انجام مي‌شود، دوم اينکه Rapidتست تنها در اختيار برخي مراکز قرار گيرد تا افراد داراي رفتارهاي پرخطر با مراجعه به مراکز و کلينيک‌هاي مربوطه، پس از مشاوره و کسب آموزش‌هاي لازم براي مثبت يا منفي بودن تست، به صورت رايگان تست و آزمايش HIV را انجام دهند.
کمبود کلينيک‌هاي رفتاري يکي از دلايل ناشناخته ماندن مبتلايان HIV در کشور است و باتوجه به شرايط فرهنگي کشور ما و انگ‌هايي که به مبتلايان HIV زده مي‌شود، خيلي از افراد تمايلي براي مراجعه به کلينيک رفتاري ندارند، در نتيجه بخشي از مبتلايان به HIV در کشور هنوز ناشناخته مانده‌اند.
خانواده‌ها بايد اين بيماري را مانند ساير بيماري‌ها در جامعه بپذيرند، در همين راستا افراد داراي رفتارهاي پرخطر حفاظت نشده، حتما بايد به مراکز بهداشتي درماني مراجعه کرده و نگران مثبت بودن نتيجه آزمايش خود نباشند. خوشبختانه امروزه با وجود پيشرفت‌هاي درماني، هم طول عمر و کيفيت زندگي مبتلايان افزيش يافته و هم انتقال به ديگران کاهش پيدا کرده است.

ايدز,hiv,لوگوي ايدز

شناسايي آن دسته از افراد مبتلا به HIV که خودشان از بيماري‌شان خبر ندارند، يکي ازاهداف کشور ما و کل کشورهاست. با شناسايي مبتلايان، اين افراد تحت درمان قرار گرفته و با شروع پروسه درماني، خطر انتقال اين بيماري به ديگران نيز کاهش مي‌يابد. حسن بعدي شناسايي مبتلايان، ارتقاي کيفيت زندگي و افزايش طول عمر فرد مبتلاست.
دوره پنجره اي window period يا دوره خاموش بيماري HIV، اصطلاحي است که در همه جاي دنيا به کار مي‌رود و به عبارت ديگر زمان بين انجام تماس و ارتباط مشکوک تا مثبت شدن نتيجه تست را دوره پنجره‌اي مي‌گويند.در اين زمان با وجود اينکه در خون بيمار HIV موجود است ولي جواب آزمايش منفي است.
طول مدت دوره پنجرهاي بر اساس آزمايشي که انجام مي‌شود، متفاوت است. اگر حدود يک تا شش هفته بعد از تماس مشکوک بلافاصله وجود ويروس در خون بررسي شود، نتيجه مثبت خواهد بود که براي اين روش تشخيصي سريع تستي با عنوان "P24" يا تست آنتي ژني ويروس وجود دارد که نتيجه آن بين يک تا 8 هفته بعد از تماس مشکوک مثبت مي‌شود. اما تستي که به صورت روتين انجام مي‌شود، تست سرولوژي است که گاهي تا سه ماه طول مي‌کشد تا جواب مثبت را نشان دهد.
تقريبا نتيجه تست و آزمايش 99.9 درصد اين افراد در سه ماه اول مثبت مي‌شود. اگر جواب تست بعد از سه ماه مثبت نشد، احتمال مثبت شدن نتيجه در تست‌هاي بعدي زير يک دهم درصد است.
بيشترين راه انتقال HIV، تماس جنسي مشکوک حتي در افراد همجنس‌گراست. پس از آن تزريق در بين معتادان، استفاده از سوزن فرد مبتلا در سيستم بهداشتي و تزريق خون‌هاي آلوده از ديگر راه‌هاي انتقال است که خوشبختانه امروزه تمامي خون‌ها قبل از انتقال بررسي مي‌شوند.
همچنين مادر مبتلا به HIV مي‌تواند در دوره بارداري، بيماري را به نوزاد منتقل کند. البته با بررسي وضعيت مادران باردار مبتلا و تحت درمان قرار گرفتن آنان مي‌توان به تولد نوزاد سالم کمک کرد. البته اين بيماري از طريق شير مادر مبتلا نيز منتقل مي‌شود.
استفاده از سرنگ تزريق مشترک در معتادين و تماس‌هاي جنسي مشکوک، بيشترين راه انتقال اين بيماري در کشور ماست.
جوانان ما بايد آموزش ببينند که اگر تماس جنسي دارند، حتما محافظت شده باشد. فرد مبتلا به HIV در حالت عادي قابل شناسايي نيست، از طرف ديگر فرد حتي با يک تماس جنسي محافظت نشده نيز مي‌تواند مبتلا شود؛ پس طبيعي است که در افراد داراي تماس جنسي متعدد با افراد مختلف، شانس ابتلا بسيار بالاست و بنابراين بايد هر 3 يا 6 ماه و يا هر سال اين تست‌ها را انجام دهند.

سرنگ,ايدز,آزمايش ايدز

برخي از مراکز و کلينيک‌هاي رفتاري در کشور امکان مشاوره‌هاي تلفني را نيز ايجاد کرده‌اند تا افرادي که به دليل ترس و انگ به مراکز مراجعه نمي‌کنند، بتوانند طي تماس تلفني با اين مراکز تحت مشاوره و راهنمايي قرار گيرند.
آمار مشخصي در مورد مبتلايان به HIV در کشور وجود ندارد، آخرين آمار حدود 30 هزار نفر است، ولي به نظر ما اين آمار رقمي بين 30 يا 40 هزار نفر است و احتمالا رقمي حدود 50 هزار نفر هم آمار تعداد افراد مبتلايي است که هنوز شناسايي نشده‌اند و همين‌ها عامل انتقال بيماري به ديگران هستند.
مراکز متعددي بر روي ميزان و احتمال آلودگي افراد مختلف جامعه از جمله کودکان خياباني و افراد داراي تماس جنسي متعدد با افراد مختلف کار مي‌کنند، اين تحقيقات براي روشن شدن وضعيت کشور و کمک به کاهش آمار ابتلا کمک زيادي مي‌کند.
اين آموزش‌ها بايد در سطح مدارس در دوره دبيرستان و در رسانه‌هاي عمومي جامعه تداوم داشته باشد. همچنين افراد بايد بدانند که ابتلا به بيماري‌هاي جنسي مانند سوزاک، زگيل يا تبخال تناسلي شانس ابتلا به HIV را افزايش مي‌دهد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : در باره سوزاک بيشتر بدانيد

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : پيشگيري از ايدز با خودمراقبتي

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : علت ابتلا به ايدز در زنان:رابطه با همسر، رابطه نامشروع يا خودفروشي؟

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 10 علامت شايع ايدز را بشناسيد

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چه زماني آزمايش ايدز لازم است؟


منبع : isna.ir

http://www.CheKhabar.ir/News/121987/آزمايش ايدز چگونه است و چه زماني پاسخ آن مشخص مي شود؟
بستن   چاپ