چه خبر - چند نکته براي نگهداري مواد غذايي و بو زدايي مواد غذايي درون يخچال
خوشمزهترين بخش آشپزخانه به طور قطع يخچالي است که اهالي خانه، روزانه بارها در آن را باز و بسته ميکنند. ميوهها، سبزيجات، مواد لبني و انواع خوراکيهايي که نياز به نگهداري در شرايط خنک دارند، بايد به گونهاي قرار گيرند که سرماي مناسب به آنها برسد و ماندگاري قابل قبولي داشته باشند. آگاهي از اين که کدام ماده غذايي را در کدام قسمت يخچال جاي دهيد، هنري است که بايد پيدا کنيم تا علاوه بر بهينه کردن مصرف انرژي يخچال، مواد غذايي را نيز تا زمان استفاده تازه نگه داريم. يخچال از بخشهاي مختلف با اهداف مشخصي تشکيل شده و در واقع هر قسمت، دماي مشخص و جداگانهاي دارد؛ اين به آن معناست که همين تفاوت دما به ما کمک ميکند تا محل درستي را براي قرار گرفتن موادغذايي مختلف انتخاب کنيم.
_ درجه حرارت يخچال
غذاها را بايد در دماي خنک يخچال قرار داد تا از رشد باکتريها و ديگر ميکروبها جلوگيري کرد. بهترين دمايي که بايد براي يخچال تنظيم کنيد +4 درجه سانتيگراد يا پايينتر و براي فريزر 17ـ درجه سانتيگراد است. البته حتي زماني که دماي يخچال روي عدد تعيينشده باشد، باز هم دما در قسمتهاي مختلف آن، بسته به اين که به چه اندازه به عنصر خنککننده نزديک باشند، فرق ميکند.
_ فريزر
بياييد با فريزر شروع کنيم. اين قسمت محل نگهداري مواد غذايي يخ زده است. يخ، ميوههاي فريز شده، سبزيجات و انواع گوشت در فريزر جاي ميگيرند. البته برخي موادغذايي مانند تخممرغ، سس پاستا و نان را نيز ميتوانيد در فريزر قرار دهيد. به خاطر داشته باشيد که ميتوانيد نان را تا بيش از سه ماه فريز کنيد، اما آن را هرگز داخل يخچال قرار ندهيد. به گزارش greatist، يکي از نکاتي که در قرار گرفتن موادغذايي داخل فريزر بايد رعايت کنيد، اين است که بستهها را در کنار هم قرار دهيد تا علاوه بر ذخيرهسازي مناسب، مانع از هدر رفت انرژي شويد. اما در قفسههاي يخچال، برخلاف فريزر، مواد غذايي را فشرده در کنار هم قرار ندهيد بلکه هواي سرد بايد بين آنها جريان داشته باشد؛ در غير اين صورت، هواي گرم جايگزين هواي سرد داخل يخچال ميشود.
_ درهاي يخچال
درها معمولا گرمترين بخش يخچال هستند و معمولا موادي را بايد در آنجا قرار دهيد که بيشترين مقاومت را نسبت به فساد و خرابي دارند. ادويهها، آبميوهها و ساير موادغذايي را که در مقابل نوسانات دمايي مقاومترند، داخل در يخچال بگذاريد. بهدليل باز و بسته شدنهاي مکرر در، از گذاشتن تخممرغ و مواد لبني در آن قسمت خودداري کنيد.
_ قفسههاي فوقاني
قفسههاي بالايي يخچال معمولا نسبت به ديگر قسمتها، دماي ثابتتر و پايدارتري دارند؛ اين در حالي است که قفسههاي پايينتر خنکترند. غذاهايي که نياز به پخت ندارند، مانند باقيمانده غذاها، نوشيدنيها و انواع غذاهاي آماده را در قسمت فوقاني قرار دهيد.
_ قفسههاي پاييني
قفسههاي پاييني يخچال که خنکترين مکان يخچال بهشمار ميرود، بهترين مکان براي قرار گرفتن گوشت خام، تخممرغ، غذاهاي دريايي و مواد لبني است. براي جلوگيري از آلوده شدن نقاط ديگر يخچال با باکتريهاي موجود در گوشت خام، محفظه مشخصي را در داخل يخچال به قرار دادن آن اختصاص دهيد. گوشت را داخل بستهبندي اصلي خود قرار داده و آن را داخل بشقابي تميز قرار دهيد.
_ کشوي جا ميوهاي
هدف از تعبيه کشوهاي شفاف داخل يخچال، حفظ رطوبت است که به ماندگاري ميوهها و سبزيجات کمک ميکند، اما تمام اين مواد را هم داخل اين کشوها قرار ندهيد. بسياري از ميوهها شامل سيب، هلو، آلو، گلابي و ميوههايي از خانواده طالبي مادهاي شيميايي موسوم به اتيلن توليد ميکنند که باعث رسيده شدن ميوه ميشود. اما اين ماده همچنين سرعت رشد را در ساير گياهان افزايش داده و باعث ميشود سبزيها سريعتر از حد معمول زرد و پلاسيده شوند؛ بنابراين، سبزيجات را داخل کشوها و ميوهها را در قسمت ديگري قرار دهيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : ترفندهايي براي تازه نگه داشتن ميوه و سبزيجات
_ بوي بد يخچال را از بين ببريد
دماي خنک داخل يخچال و گاهي نيز غذاهاي چند روز مانده مانند ماهي باقيمانده، گوشت يا سالادي که در گوشهاي از يخچال هفتهها به جا مانده، ممکن است بوي نامطبوعي ايجاد کند. اما بعضي مواقع حتي با از بين بردن علت بوي نامطبوع، بو همچنان در داخل يخچال باقي ميماند. با انجام راهکارهايي ميتوانيد از شر اين بو خلاص شويد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : بوي بد يخچال تان را با قهوه و وانيل از بين ببريد
تميز کردن يخچال
گام اول، تميز کردن کامل يخچال است. آن را خاموش کنيد و تمام قفسهها و کشوها را خارج کرده و غذاها را در محفظهاي خنک نگهداري کنيد تا کار تميز کردن به پايان برسد. قفسههايي را که خارج کردهايد، داخل سينکي که از قبل با آب و صابون پر کردهايد، شناور کنيد و در انتها تمام سطوح داخلي يخچال را کاملا خشک کنيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : چطور ظروف و يخچال استيل را تميز کنيم؟
بوزدايي با جوش شيرين يخچال
مقداري جوش شيرين را داخل ظرفي درباز بريزيد و به مدت 24 ساعت داخل يخچال قرار دهيد تا بوي نامطبوع را به خود جذب کند. در پايان کار هم جوش شيرين را دور بريزيد.
بوزدايي با دانههاي تازه قهوه
براي تقويت اثر بخشي جوششيرين، دانههاي تازه قهوه را روي بشقابي پخش کنيد و آن را به مدت 24 ساعت داخل يخچال قرار دهيد.
بوي تازهاي در يخچال پخش کنيد
چند گلوله پنبهاي را به عصاره وانيل آغشته کنيد و آنها را به مدت چند ساعت داخل يخچال بگذاريد تا بوي تازهاي در آن پخش شود. همچنين ميتوانيد به جاي وانيل، پرتقالي را برش بزنيد و آن را داخل ظرفي درباز داخل يخچال قرار دهيد.
_ از بازگشت بوي نامطبوع جلوگيري کنيددماي مناسب
هميشه يخچال را روي دماي مناسبي بين 2تا 5 درجه سانتيگراد قرار دهيد. خنکتر از اين دما، انرژي زيادي هدر ميدهد و گرمتر از اين هم باعث فاسد شدن سريع موادغذايي و ايجاد بوي نامطبوع ميشود.
از گردش هوا مطمئن شويد
جريان هواي کافي که در داخل يخچال برقرار باشد، به ماندگاري مواد غذايي کمک ميکند. گاهي دماسنج کوچکي در يخچال قرار دهيد و دماي آن را کنترل کنيد. در صورت مشاهده نوسانات دمايي بالا، حتما نسبت به اصلاح آن اقدام کنيد.
محتويات يخچال را دورهاي خارج کنيد
گاهي مواد غذايي باقيمانده به مدت طولاني داخل يخچال باقي ميمانند بنابراين بهتر است براي جلوگيري از ايجاد بوي نامطبوع در يخچال، حداقل هفتهاي يکبار محتويات داخل يخچال را خارج و کنترل کنيد.
نکته : بهترين دمايي که بايد براي يخچال تنظيم کنيد +4 درجه سانتيگراد يا پايينتر و براي فريزر 17ـ درجه سانتيگراد است. البته حتي زماني که دماي يخچال روي عدد تعيينشده باشد، باز هم دما در قسمتهاي مختلف آن، بسته به اين که به چه اندازه به عنصر خنککننده نزديک باشند، فرق ميکند.
منبع : چهارديواري جام جم
http://www.CheKhabar.ir/News/118301/نکته هاي مهم يخچال داري، از نگهداري مواد غذايي تا بو زدايي