شستن صحيح ميوه و سبزيجات در تابستان با چند نکته مهم
جمعه 1 تير 1397 - 10:03:12 PM
چه خبر - شستن ميوه و سبزيجات با روش اصولي

تابستان فصل سبزي و ميوه‎هاي تازه است. ميوه و سبزي فوايد زيادي دارند و کارشناسان تغذيه توصيه مي‎کنند افراد روزانه پنج سهم ميوه و سبزي در برنامه غذايي‎شان داشته باشند اما گاهي عدم توجه به نکات بهداشتي هنگام خريد، شستشو و نگهداري اين محصولات سبب ايجاد مسموميت‌هاي غذايي و مشکلات از اين دست مي‎شود.
متخصصان سازمان غذا و داروي آمريکا در اين مورد هشدار مي‌دهند که ميوه و سبزي‎هاي تازه مي‎توانند از راه‎هاي مختلف آلوده شوند. ميوه و سبزي‎ها هنگام رشد در مزرعه ممکن است با حيوانات، مواد خطرناک موجود در آب و خاک آلوده شوند. به علاوه بهداشت نامناسب کارگران و کشاورزان نيز مي‌تواند عاملي براي آلودگي ميوه‌ها و سبزي‌ها باشد. دست به دست شدن اين محصولات بعد از برداشت نيز احتمال خطر آلودگي را افزايش مي‎دهد. همچنين آلودگي مي‎تواند بعد از خريد محصول و هنگام تهيه غذا يا نگهداري نامناسب در منزل اتفاق بيفتد. به همين دليل اطلاع از نکاتي درباره نحوه صحيح انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوه‌ها و سبزي‌ها مي‌تواند کمک فراواني به سلامت ما بکند:

انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوه‌ها و سبزي‌ها

اطلاع از نکاتي درباره نحوه صحيح انتخاب، شستشو، نگهداري و مصرف ميوه‌ها و سبزي‌ها مي‌تواند کمک فراواني به سلامت ما بکند. که در ادامه شما را با اين مواد آشنا مي کنيم:

انتخاب ميوه و سبزي مناسب

ميوه‎ها و سبزي‎هايي که له يا خراب شده‎اند (احتمال رشد باکتري در اين قسمت‎ها بيشتر است) را انتخاب نکنيد.

نگهداري ميوه ها و سبزي ها

سبزي‎هاي بريده شده مانند برگ‎هاي خرد شده کاهو يا برش‎هاي هندوانه را در يخچال نگهداري کنيد.

شستشوي ميوه ها و سبزي ها و بهداشت دست ها

قبل و بعد از دست زدن و آماده کردن ميوه و سبزي تازه، دست‎هايتان را به مدت 20 ثانيه با آب گرم و صابون بشوييد. اين توصيه قديمي‎‎ هنوز بهترين راه براي پيشگيري از بيماري‎هاست.
سطح ميوه و سبزي را به آرامي‎ زير شير آب بشوييد. لازم نيست براي اين کار از صابون يا محصولات شوينده استفاده کنيد اما مي‎توانيد از محلول رقيق سرکه يا آب ليمو در آب استفاده کنيد.
قبل از پوست کندن ميوه و سبزي، آن ها را بشوييد تا باکتري‎ها از چاقوي در تماس با پوست آلوده ميوه، به داخل ميوه يا سبزي منتقل نشود.
سطح ميوه و سبزي‎هايي مانند خيار و هندوانه را با فرچه مخصوص خوب تميز کنيد.

نکاتي درباره ميوه و سبزي پس از شستشو

براي کاهش آلودگي و پيشگيري از رشد و تکثير باکتري‎هايي که ممکن است هنوز روي سطح ميوه و سبزي وجود داشته باشد، پس از شستن ميوه آن را با دستمال يا حوله کاغذي تميز خشک کنيد.
با توجه به اينکه ممکن است باکتري‎ها از زمان شکوفه زدن ميوه روي درخت وجود داشته باشد توصيه مي‎شود بعد از شستن دو سر ميوه را ببريد.
برگ‎هاي بيروني کلم و کاهو را دور بريزيد.

ضدعفوني کردن ظروف

ظرف‎ها را ضدعفوني کنيد؛ تخته آشپزي و سطح کارتان را با آب گرم و صابون بشوييد. باکتري‎ها ممکن است از يک غذا به غذاي ديگر منتقل شود. براي ضدعفوني از يک قاشق چايخوري محلول سفيدکننده در يک ليتر آب استفاده کنيد. در مورد وسايلي که با گوشت خام در تماسند اين محلول بايد حدود 10 دقيقه روي سطح مورد نظر باقي بماند.
گوشت خام را جدا و در کيسه پلاستيکي نگه داريد و مراقب باشيد خونابه آن روي ميوه‎ها و سبزي‎هايي که به صورت خام مصرف مي‎شوند نريزد.
براي گوشت و ميوه و سبزي از چاقوي جدا استفاده کنيد.

نگهداري ميوه و سبزي

دماي سرد از تکثير بسياري باکتري‎هاي بيماري‎زا جلوگيري مي‎کند. ميوه، سبزي و ساير غذاهاي فاسدشدني را در ظرف تميز دردار در يخچال و در دماي کمتر از 5 درجه سانتي‌گراد نگهداري کنيد.
طبق آمار جهاني در اثر مصرف غذاهاي آلوده به باکتري‎هاي بيماري‎زا، سالانه حدود 48ميليون نفر بيمار و 128هزار نفر در بيمارستان بستري مي‎شوند و 3هزار نفر نيز جان خود را از دست مي‎دهند. بيشتر افراد مي‎دانند براي پيشگيري از بيماري‎ها، محصولات حيواني بايد با دقت مصرف شود اما بسياري از اين موضوع که محصولاتي مانند ميوه و سبزي تازه هم مي‎توانند علت شيوع مسموميت‎هاي غذايي باشند بي‎اطلاع‎اند. در سال‎هاي اخير ميوه و سبزي‎هاي آلوده مانند اسفناج،‌ گوجه فرنگي و کاهو موارد متعددي از شيوع بيماري را در آمريکا ايجاد کرده است.

بهترين روش شستشوي ميوه و سبزي

محققان سازمان غذا و داروي آمريکا در يک بررسي، روش‎هاي مختلف و متداول شستن ميوه و سبزي را مورد بررسي قرار دادند و با هم مقايسه کردند. در اين بررسي چهار روش شستشو با صابون ضدباکتري (اين روش توسط متخصصان ايمني غذا توصيه نمي‎شود)، استفاده از محلول رقيق سرکه (يک قسمت سرکه و سه قسمت آب) و سپس شستن با آب، سابيدن با فرچه و شستن با آب ساده مورد آزمايش قرار گرفت. سپس از هر چهار گروه تعدادي ميوه به صورت نمونه انتخاب شد و پس از چند روز تعداد کلوني‎هاي باکتري روي آنها مورد بررسي قرار گرفت.
نتيجه نشان داد شستن ميوه‎ها با فرچه 85درصد (کمي‎‎کمتر از شستن با آب) باکتري‎ها را از بين مي‎برد اما بهترين روش استفاده از محلول رقيق شده سرکه است که مي‎تواند بيشتر باکتري‎ها و عوامل بيماري‌زا را از بين ببرد. تحقيقات انجام شده در مرکز تحقيقات بهداشت محيط و کشاورزي آمريکا نشان داد که شستن ميوه و سبزي در محلول رقيق سرکه و آب در مقايسه با شستن ميوه با آب، بسيار بهتر عمل مي‎کند. نتايج اين تحقيق همچنين نشان داد خيساندن ميوه‎ها در محلول سرکه و سپس تميز کردن سطح آنها با فرچه مي‎تواند 98درصد باکتري‎ها را از بين ببرد. پيشنهاد مي‎شود سبزي‎هايي مانند بروکلي و کاهو 2 دقيقه در محلول آب و سرکه خيسانده شوند و پس از شستن سبزي ظرف آن نيز به دقت شسته شود.

شستشوي ميوه و سبزي با محلول سرکه

براي شستن ميوه و سبزي با محلول سرکه بايد يک ظرف مخصوص اسپري را با سه فنجان آب و يک فنجان سرکه پر کنيد، سطح ميوه را با اين محلول آغشته کنيد و سپس با آب سرد بشوييد. آب سرد باقيمانده طعم و بوي سرکه را از بين مي‎برد و فرآيند شستن را به پايان مي‎رساند. اين کار حدود 30 ثانيه زمان مي‎برد. اين روش براي ميوه‎هايي با سطح صاف خيلي مناسب است.
در مورد سبزي‎هايي مانند بروکلي، برگ کاهو و اسفناج که شستن‎شان سخت است بهتر است سبزي را در محلول سرکه بخيسانيد. مثلا برگ‎هاي کاهو را جدا کنيد و در يک تشت بزرگ حاوي محلول سرکه قرار دهيد.

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : اصول شستن ميوه هاي مختلف براي ميکروب زدايي

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : شستشوي سبزيجات و ميوه ها با چند محلول خانگي!!

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : روشهاي صحيح شستشوي ميوه جات و سبزي جات

اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : 4 مرحله مهم در شستن سبزيجات


منبع :salamaneh.com

http://www.CheKhabar.ir/News/118150/شستن صحيح ميوه و سبزيجات در تابستان با چند نکته مهم
بستن   چاپ