چه خبر - دستخط بد برخي از پزشکان و مرگ انسان ها
داروها در عين تسکين درد و بهبود بيماري، با عوارضي همراه هستند که ميتوانند مشکلات جدي براي بيماران ايجاد کنند و حتي آنها را به کام مرگ بکشانند. تنها در ايران سالانه 3000 نفر به علت خطاها و عوارض دارويي ميميرند.
در جعبه هر دارو - شامل قرص، شربت، آمپول يا پماد - برگه راهنمايي حاوي اطلاعاتي در مورد دوز تجويز شده، منع مصرف و عوارض جانبي احتمالي وجود دارد. بيماران قبل از مصرف دارو حتما اين برگه را مطالعه کرده و درصورت بروز عوارض جانبي، اين مسأله را با پزشک معالج در ميان بگذارند.
هيچ دارويي بدون عارضه نيست. به عنوان مثال، سالانه 4.5 ميليون آمريکايي به دليل عوارض جانبي ناشي از داروهاي تجويزشده به پزشک يا اورژانس مراجعه ميکنند.
عوارض جانبي داروها
برخي داروها ممکن است باعث تحريک و ناراحتي معده، سرگيجه، سردرد يا تاري ديد شوند. يکي از شايعترين عوارض جانبي داروها، درگير شدن سيستم گوارش است. برخي داروها باعث بروز حالت تهوع يا ناراحتي معده ميشوند. براي داروهايي که به صورت خارجي مورد استفاده قرار ميگيرند (پمادها و قطره ها)، اين عوارض ميتواند شامل خارش و سوزش پوست باشد.
واکنشهاي آلرژيک ناشي از عوارض جانبي داروها ميتوانند شامل جوشهاي پوستي (بثورات جلدي) تا شوک آنافيلاکتيک (يک اختلال خطرناک و بالقوه کشنده) باشند.
در صورتي که داروها در دوز تجويزشده مصرف شوند، معمولا با عوارض جانبي بسيار کمي همراه هستند اما تغيير در دوز روزانه يا تداخل با مواد يا داروهاي مصرفي ديگر (بدون مشورت با پزشک معالج) ميتواند در شرايط حاد حتي منجر به مرگ بيمار شود. به عنوان مثال، مصرف مسکنها در کنار نوشيدن الکل ميتواند منجر به مصرف بيش از حد (overdose) ناگهاني شود.
دستخط بد پزشکان بيمار را ميکشد
بسياري از افراد باور دارند که پزشکان به دليل سرعت و عجله، داروها را با خطي ناخوانا مينويسند و برخي ديگر دليل اين موضوع را مرموز ماندن حوزه کاري خود و عدم اجازه دخالت بيماران در اين حوزه ميدانند. دليل اين موضوع هر چه که باشد، گويا بد خط نوشتن نسخهها توسط پزشکان تنها محدود به يک کشور نبوده و در سراسر جهان رواج دارد.
گزارش سال 2015 موسسه ملي آکادميهاي پزشکي National Academies of Science`s Institute of Medicine آمريکا نشان ميدهد که سالانه 44 هزار گزارش اشتباه مصرف دارو بر اثر بدخطي پزشکان در اين کشور ثبت ميشود.
به عنوان مثال در سال 2006 ميلادي، 7000 نفر در آمريکا بر اثر اشتباهات دارويي ناشي از بدي دستخط پزشکان جان خود را از دست دادند. البته بعيد است که تمامي اين مورد مرگ سالانه در يک کشور بر اثر بدخطي پزشکان باشد و بايد مواردي از قبيل خطاي انساني، واکنشهاي دارويي، تجويز دوز نامناسب و تعاملات دارويي بدون اطلاع پزشک را نيز در اين دستهبندي قرار داد.
مرگ سالانه 3000 ايراني به علت خطاها و عوارض دارويي
علي فاطمي، نايب رييس انجمن داروسازان ايران گفت: طبق آمارها و برخي تحقيقات انجامشده، احتمالا سالانه حدود 45 هزار نفر در ايران به علت خطاهاي دارويي و عوارض ناشي از آن آسيب ميبينند و متأسفانه حدود 3000 نفر جان خود را از دست ميدهند.
دکتر يسنا بهمنش، دبير ستاد مرکزي و مرکز ملي اطلاعرساني داروها و سموم سازمان غذا و دارو نيز سال گذشته و همزمان با هفته پيشگيري از مسموميتها تأکيد کرد: آمار بالاي مصرف داروها در جامعه از يکسو احتمال بروز تداخلات دارويي را بالا خواهد برد و از سوي ديگر، اشتباهاتي که ضمن تجويز و مصرف دارو به صورت ناخواسته ارتکاب مييابد، ممکن است بيمار را به سمت مصرف مقادير بالاتر از دوز درماني و متاسفانه عوارض ناشي از مسموميت با داروها سوق دهد.
به طور کلي مسموميت با دارو خيلي منجر به مرگ نميشود و از هر 100 مرگي که به دليل مسموميت رخ ميدهد، 14 مورد مسموميت دارويي است.
با توجه به اينکه هيچ دارويي بدون عوارض جانبي نيست، بنابراين به بيماران توصيه ميشود که حتما ميزان دوز تجويزشده توسط پزشک معالج را مصرف کنند، در صورت مصرف داروي ديگر، پزشک را در جريان اين مسأله قرار دهند و در شرايطي که پس از مصرف دوزهاي ابتدايي دارو با عوارض جانبي مثل سرگيجه، حالت تهوع يا هر مشکل ديگري مواجه شدند، اين موضوع را با پزشک معالج در ميان بگذارند.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : شايع ترين عوارض جانبي داروها را بشناسيد
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : نوشيدني هايي که دارو ها را بي اثر مي کنند
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : داروها را با چه نوشيدني بخوريم؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : حساسيت دارويي چيست و چگونه برطرف مي شود؟
منبع : sinapress.ir
http://www.CheKhabar.ir/News/117602/دستخط بد برخي از پزشکان سالانه باعث مرگ چند انسان مي شود؟