چه خبر - عفونت ادراري در مردان
در عفونت مثانه باکتري ها به مثانه نفوذ کرده و در آن رشد مي کنند. گاهي باکتري ها در کليه ها يا لوله هايي که ادرار را از کليه ها به مثانه منتقل مي کنند، باقي مي مانند. اين شرايط عفونت دستگاه ادراري urianary tract infection يا UTI ناميده مي شود که در زنان بيشتر از مردان است.
در اکثر مواقع عفونت دستگاه ادراري به راحتي و با مصرف آنتي بيوتيک درمان مي شود.
نشانه هاي عفونت ادراري در مردان
نشانه هاي عفونت دستگاه ادراري ناگهان بروز مي کنند و عبارتند از:
ادرار دردناک و احساس سوزش
نياز به دفع مکرر ادرار
نياز ناگهاني به خالي کردن مثانه
احساس درد در قسمت مرکز و پايين شکم، درست بالاي استخوان لگن
مشاهده خون در ادرار
نشانه هاي عفونت ادراري زماني که کليه ها درگير مي شوند، علاوه بر نشانه هاي بالا عبارتند از:
درد در پهلوها يا پشت که با تغيير وضعيت هم تغيير نمي کند
تب و لرز
تهوع و استفراغ
برخي نشانه ها که علاوه بر نشانه هاي ذکر شده ظاهر مي شوند، نشان مي دهند که به عفونت پروستات مبتلا شده ايد، اين نشانه ها عبارتند از:
تب
لرز
خستگي شديد
مشکل در دفع ادرار
درد در ناحيه لگن يا بين روده و کيسه بيضه يا اسکروتوم scrotum
علت عفونت ادراري در مردان
در اکثر موارد عفونت داراري توسط باکتري Escherichia يا E.coli ايجاد مي شود که به طور طبيعي در بدن وجود دارد. اين باکتري از طريق مجراي ادرار وارد دستگاه ادراري مي شود. مجراي ادرار لوله اي است که ادرار را از طريق آلت تناسلي از مثانه خارج مي کند.
عفونت ادرار در زنان رايج تر از مردان است، زيرا مجراي ادرار زنان کوتاهتر است و باکتري ها براي رسيدن به مثانه فاصله کوتاهتري را طي مي کنند. احتمال اينکه يک مرد از طريق رابطه جنسي دچار عفونت ادراري شود، ضعيف است، زيرا عامل عفونت معمولا باکتري است که تقريبا در دستگاه ادرار انسان وجود دارد.
عفونت ادراري در مردان در سنين بالا رايج تر است. يکي از علل آن اين است که مردان در سنين بالا بيشتر دچار بزرگي غير سرطاني پروستات مي شود که هايپرپلازي خوش خيم پروستات benign prostatic hyperplasia ناميده مي شود. پروستات در اطراف گردن مثانه قرار مي گيرد، جايي که مجراي ادرار به مثانه متصل مي شود. بزرگ شدن پروستات مي تواند گردن مثانه را ببندد و حرکت ادرار سخت تر مي شود. اگر مثانه به طور کامل خالي نشود، باکتري هايي که به طور طبيعي با ادرار خارج مي شوند، در مثانه باقي مي مانند.
ديگر عواملي که احتمال بروز عفونت ادراري را افزايش مي دهند، عبارتند از:
عدم تحرک براي مدت طولاني
عدم نوشيدن مايعات کافي
جراحي سيستم ادراري که به تازگي انجام شده
ديابت
ختنه نکردن
بي اختياري مدفوع
برقراري رابطه مقعدي که مجاري ادرار را در معرض باکتري هاي بيشتري قرار مي دهد
درمان عفونت ادراري
اگر به عفونت اداراي مبتلا هستيد، نياز به مصرف آنتي بيوتيک داريد. بسته به نوع آنتي بيوتيکي که پزشک تجويز کرده، اين داروها را يک يا دو بار در روز و به مدت 5 تا 7 روز يا بيشتر مصرف مي کنيد.
به علاوه لازم است مايعات کافي بنوشيد. ممکن است به علت بروز ناراحتي و درد در زمان دفع ادارار از نوشيدن مايعات زياد اجتناب کنيد، اما ادرار کمک مي کند باکتري ها از سيستم اداراري خارج شوند. در زمان مصرف آنتي بيوتيک ها به بدن خود آبرساني کنيد و زياد به دستشويي برويد.
دوره بهبود عفونت ادراري
زماني که شروع به مصرف آنتي بيوتيک ها مي کنيد، ممکن است طي دو تا سه روز به طور قابل توجهي احساس بهبود کنيد. اگر علائم بعد از مصرف آنتي بيوتيک ها بهبود پيدا نکرد، به پزشک مراجعه کنيد.
لازم است تمام آنتي بيوتيک هاي تجويز شده را مصرف کنيد، حتي اگر احساس بهبود مي کنيد. قطع مصرف آنتي بيوتيک منجر به رشد باکتري هاي مقاوم به آنتي بيوتيک هاي رايج مي شود. در حقيقت کامل نکردن دوره درمان با آنتي بيوتيک باعث از بين رفتن باکتري هاي ضعيف شده و باکتري هاي قوي تر و مقاوم تر را رها مي کند.
پيشگيري از عفونت ادراري در مردان
براي پيشگيري از عفونت ادراري لازم است احتمال ورود و تهاجم باکتري ها به دستگاه ادراري را کاهش دهيد. براي جلوگيري از ورود باکتري ها به دستگاه ادرار مي توانيد اقدامات زير را انجام دهيد:
- در هنگام نياز حتما به دستشويي برويد و ادرار خود را نگه نداريد
- مايعات کافي بنوشيد، اکثر افراد زماني که تشنه هستند يا در هنگام غذا خوردن نوشيدني يا آب مي نوشند. در هواي گرم و زماني که فعاليت داريد، آب بيشتري بنوشيد. تمام نوشيدني ها در ميزان تعادل مي توانند آبرسان باشند، از جمله نوشيدني هاي بدون گاز، قهوه و چاي.
- در دستشويي خود را از جلو به عقب بشوييد.
- ناحيه آلت خود را تميز و خشک نگه داريد.
آيا مي توان عفونت ادراري را در خانه و بدون مصرف آنتي بيوتيک درمان کرد؟
درمان عفونت ادراري در خانه و بدون مصرف آنتي بيوتيک توصيه نمي شود. اکثر مواقع عفونت ادراري بدون مصرف انواع آنتي بيوتيک درمان نمي شود و تاخير درمان عفونت ادراري منجر به بروز پيامدهايي مانند عفونت کليه و سپسيس* يا عفونت خون sepsis مي شود. اگر فکر مي کنيد به عفونت ادراري مبتلا هستيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد و آزمايش هاي لازم را انجام دهيد.
عفونت خون يا سپسيس Sepsis :بيماري است که به آن مسموميت خوني يا باکتري در خون هم گفته ميشود که به علت مواد سمي توليد شده توسط عوامل عفوني مثل باکتري، ويروس يا قارچها و يا به دليل سيستم دفاعي ضعيف بوجود ميآيد.
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : راه حلي عليه عفونت ادراري
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : مهم ترين علت هاي عفونت ادراري چيست و چه بايد کرد؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عفونت كليهها و مجاري ادراري
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : سوزش ادرار علامت چيست؟
اگر مي خواهيد بيشتر بدانيد : عفونت مجاري ادراري را با خوردن اين سبزي درمان کنيد!
منبع: سيمرغ