چه خبر - مسمومين به قارچ هاي سمي
افزايش بارندگيهاي بهاري، گرماي هوا و شرايط جوي مناسب و در نتيجه رشد بيش از حد قارچهاي خودرو، تنها دليلي است که تاکنون از سوي مسئولان در توجيه اين مسموميتهاي عجيب عنوان شده است، اما در مقابل مسمومشدگان معتقدند که آنها همان قارچهاي هميشگي و هرساله مصرف کردهاند و دليل مسمومشدنشان را نميدانند.
پيمان آسترکي سمشناس و عضو هيأت دانشگاه علوم پزشکي لرستان در اين باره بيان مي کنند: قارچهاي سمي هيچ پادزهري ندارد و تنها راه خودداريکردن از مصرف اين قارچهاست، قارچها گونههاي مختلفي دارند و تنها تعداد معدودي از آنها قابل خوردن و غيرسمي هستند. در واقع عمده قارچهاي موجود در طبيعت سمي است.
اپيدمي مسموميت قارچهاي سمي که امسال در مناطق غربي کشور رخ داده، به نظر ميرسد به دليل شرايط مناسب جوي و بارندگيهاي اخير و رشد قابل توجه قارچها در طبيعت بوده باشد.
ماده موثر سمي بعضي از قارچها به حدي بالاست که حتي مصرف چند تکه از آن ميتواند کليه، کبد يا حتي مغز را از کار بيندازد. روش تشخيص نمونههاي سمي قارچ هم کار آساني نيست و تنها راه دقيق آن انجام آزمايش است. ما در بين بيماران موردي داشتيم که از افراد خبره و باتجربه بوده و هرسال هم قارچهاي کوهي را برداشت ميکرد، اما همين فرد امسال بشدت مسموم شد و متاسفانه در صف پيوند کبد جانش را از دست داد.
به همين دليل از روي ظاهر يا مزه قارچ نميتوان گفت که قارچ سمي است و تنها راهحل براي تشخيص مسمومنبودن قارچها، نمونهگيري در آزمايشگاه است. برخي بيماران مدعي بودند که همان قارچهاي قبلي را مصرف کردهاند.
بهطور کلي در مناطق غربي کشور در اين فصل از سال، مصرف قارچهاي وحشي امر رايجي است و هرسال هم مردم اين قارچها را مصرف ميکنند. هرچند امسال به دليل بارندگيهاي بهاري قارچ بسيار زيادي رشد کرده است، اما اين حد از مسموميت براي من هم جاي تعجب دارد، به همين دليل لازم است متخصصان ژنتيک هم به اين موضوع ورود کنند و قارچهاي خودرو در اين مناطق را مورد آزمايش قرار دهند.
شانس آورديم که زنده مانديم
بهناز و خانوادهاش سالهاست که در روستاهاي اطراف کرمانشاه زندگي ميکنند و هرسال هم در فصل بهار براي چيدن قارچ به کوه و ارتفاعات ميروند، اما قارچهاي امسال مادر اين خانواده را مسموم کرد: "مادر من چند سالي است که تنها زندگي ميکند، يعني بعد از فوت پدرم تنها شد. او امسال هم مثل همه بهارهاي گذشته کلي قارچ چيد و به خانه برگشت.
مقداري از آنها را سرخ کرد و خورد. همان شد که مادرم مسموم شد و با وخيمترشدن حالش او را به بيمارستان منتقل کرديم. البته الان حالش بهتر شده و پزشکان از وضع او راضي هستند. چندتا از همسايههاي مادرم هم با همين علايم دچار مسموميت شدند، اما آنها وضع بهتري داشتند و خيلي زود از بيمارستان مرخص شدند. بيشتر ساکنان اين منطقه هر سال از قارچهاي وحشي استفاده ميکنند و هيچ مشکلي هم برايشان پيش نيامده بود، اينکه امسال اين تعداد از مردم در کرمانشاه و مناطق اطراف مسموم شدهاند، جاي تعجب دارد."
مسعود هم يکي ديگر از مبتلايان به اپيدمي قارچ سمي است. اين مرد ٣١ساله هم جمعه گذشته همراه با ٣نفر ديگر از دوستانش به ارتفاعات فيروزآباد کرمانشاه رفت و مثل هرسال شروع به چيدن قارچهاي کوهي کرد، اما او هم مثل خيليهاي ديگر پس از خوردن قارچ حالش بد شد و کارش به بيمارستان کشيد. حالا او چند روز است که در بيمارستان امام خميني(ره) بستري است. خودش ميگويد که خيلي شانس آورده که الان زنده است: "باورم نميشد، من هرسال اين قارچها را ميخوردم. از پدر و عموهايم ياد گرفته بودم که قارچها را بعد از چيدن چند دقيقه در شير بجوشانم تا سميبودن آنها مشخص شود، حتي اين کار را هم کردم.
همه چيز به ظاهر مثل هرسال بود. قارچها را کباب کردم و خوردم. بعد از چند دقيقه حالتتهوع، سرگيجه و کرختي به من دست داد. چندبار استفراغ کردم، درست يادم نيست، ولي هرطور بود به بيمارستان امام خميني(ره) منتقل شدم. چندبار شستوشوي معده شدم، از من آزمايش خون گرفتند و بعد از تستهاي متوالي مشخص شد که من هم در اثر مصرف آن قارچها مسموم شدهام. البته الان خطر رفع شده و مواد سمي از بدنم دفع شده است.
قرار است طي چند روز آينده مرخص شوم، اما شنيدم که خيليها در انتظار پيوند کبد هستند. چند نفري هم کشته شدند، واقعا عجيب است. در منطقه ما مردم معمولا در اين فصل قارچ کوهي زياد مصرف ميکنند. بيشتر هم کبابي را دوست دارند. قارچ فرهنگ غذايي مردم کرمانشاه و مناطق اطراف است. من شنيدم باتجربههاي اين کار هم که سالها قارچهاي خوارکي خودرو را تشخيص ميدادند، امسال گرفتار اين بلا شدند.
منبع : shahrvand.ir