چه خبر - معايب و مزاياي لوازم مختلف پخت و پز
امروزه پيشرفت فناوري بر جنبه هاي مختلف زندگي تاثير زيادي گذاشته است. آشپزي نيز از اين موضوع مستثنا نيست و ابزار اين کار از وسايل ساده و معمولي به وسايلي بدل شده است که کارايي هاي مختلفي دارد. البته بعضي از آن ها همان وسايل قديمي اما کاملا پيشرفته تراست. در انتخاب اين وسايل در وهله اول بايد به شرايط استفاده و مزايا و معايب آن توجه کرد. در واقع نمي توان تنها به نام يک محصول اکتفا کرد وجنبه هاي واقعي آن را ناديده گرفت. در ادامه به بيان برخي از مزايا و معايب پرکاربردترين محصولات امروزي مي پردازيم.
معايب و مزاياي زودپز
زودپز يکي از قديمي ترين وسايل آشپزخانه است که البته انواع جديد آن از نظر استاندارد تاييد شده است. مهم ترين مزيت اين وسيله همان طور که از نامش پيداست، سرعت فرايند پخت مواد غذايي است که مدت زمان پخت را به يک سوم کاهش مي دهد. اين مسئله همچنين مي تواند سبب صرفه جويي انرژي شود.
از آن جا که عملکرد زودپز مبتني بر فشار زياد درون ديگ است، حتما بايد سوپاپ ها درست در جاي خود قرار گيرد و از باز بودن منافذ آن ها اطمينان داشت تا بخار اضافي خارج شود. همچنين زماني که سوپاپ مي چرخد و به اصطلاح سوت مي زند، نشان دهنده فشار زياد است که به هيچ وجه نبايد در چيني حالتي در ظرف را باز کرد. در اين حالت نبايد شعله زياد باشد زيرا ممکن است به افزايش فشار بيش ازحد و ترکيدن آن منجر شود. پس از پخت غذا بايد ديگ را از روي حرارت برداشت و پس از اين که هيچ بخاري از سوپاپ خارج نشد، در ديگ را باز کرد.
توصيه مي شود سبزي هاي نازک در زودپز طبخ نشود زيرا علاوه بر دماي بسيار بالا که موجب از بين رفتن ويتامين ها و ريزمغذي هاي آن ها مي شود، ممکن است در بعضي انواع زودپز، سبزي وارد سوپاپ و مانع از خروج بخار اضافي شود.
انتخاب زودپزهايي که داراي سبد است، ارجحيت دارد زيرا مي توان به راحتي مواد غذايي را بدون مخلوط شدن با آب غذا، از درون ديگ برداشت.
معايب و مزاياي مايکروويو
اين دستگاه که ثمره پيشرفت فناوري طي جنگ جهاني دوم است امروزه در بسياري از آشپزخانه ها ديده مي شود. سرعت بالا در طبخ، گريل و گرم کردن مواد غذايي مهم ترين ويژگي مايکروويو است. البته رعايت برخي نکات ضرورت دارد. براي مثال هيچ گاه نبايد ظروف فلزي يا چيني داراي لعاب طلايي يا نقره اي را در مايکروويو گذاشت زيرا به سرعت امواج را بازتاب مي دهد و خطر انفجار دارد.
پخت غيريکنواخت مواد غذايي و از بين رفتن ريزمغذي هايي مانند ويتامين C و B به دليل حرارت بالاي امواج، از معايب اين فر مدرن است. همچنين از گذاشتن ظروف پلاستيکي جدا بايد اجتناب کرد زيرا امواج دستگاه به سرعت با مولکول هاي پلاستيک واکنش نشان مي دهد و وارد مواد غذايي مي شود.
گرم کردن آب، شير و ديگر مايعات در مايکروويو اصلا توصيه نمي شود زيرا گرم شدن آني همه مولکول ها سبب انفجار مي شود. اين موضوع در مورد تخم مرغ نيز صدق مي کند. بعضي ميوه ها و سبزي ها نيز به دليل وجود آب و املاح معدني مانند آهن، منيزيم و سلنيم سبب ايجاد جرقه هاي الکتريکي و ترکيدن مي شود.
معايب و مزاياي دستگاه غذاساز چند کاره
غذاسازهاي چند کاره که قابليت هاي مختلف چندين وسيله مانند پلوپز، سرخ کن، زودپز و... را دارد، جايگزين خوبي براي فضاي محدود آشپزخانه هاي امروزي است و از طرفي در هزينه خانواده نيز صرفه جويي مي شود زيرا نياز به دستگاه هاي مختلف را برطرف مي کند. در انتخاب اين دستگاه، بيش از آن که برند و ظاهر مطرح باشد کاربرد ساده دستگاه مهم است. همچنين بهتر است دستگاه به سيستم ضد تراکم مجهز باشد تا مانع از تبديل بخار به قطرات آب شود که در اين صورت تميز کردن دستگاه نيز راحت تر است. دستگاه داراي ديگ تفلون است که نياز به مصرف روغن را به حداقل مي رساند. همچنين برنامه هاي ديجيتال آن باعث استفاده بسيار راحت مي شود و طبق برنامه، دستگاه خاموش مي شود که نگراني از سوختن غذا را رفع مي کند.
معايب و مزاياي بخارپز
اين دستگاه براي طرفداران تغذيه سالم عالي است زيرا انواع مواد غذايي بدون نياز به روغن و آب مي پزد و در عين حال ارزش غذايي آن ها به ويژه ويتامين ها حفظ مي شود. حرارت ملايم و تنظيم برنامه طبخ، نگراني از سوختن غذا را رفع مي کند. همچنين در انواع چند طبقه به راحتي مي توان چندين گروه از خوراکي ها را همزمان در دستگاه گذاشت.
تنها ايرادي که مي توان به اين دستگاه گرفت مدت زمان طولاني پخت است. از طرفي معمولا غذاها ممکن است خوشمزگي طبخ همانند روش هاي ديگر را نداشته باشد که براي اين منظور استفاده از سبزي هاي معطر، ادويه و آب ليمو ترش تازه توصيه مي شود.
معايب و مزاياي سرخ کن
با کمک اين دستگاه مي توانيد مواد غذايي را کاملا يکنواخت و خوشرنگ سرخ کنيد اما به ياد داشته باشيد به دليل اين که خوراکي ها بايد در روغن غوطه ور شود حتما از روغن هاي مخصوص سرخ کردني استفاده کنيد. همچنين بهتر است پس از اتمام کار، روغن را از دستگاه خارج و همه قسمت ها را کاملا تميز کنيد زيرا چربي ها عامل مهم جذب آلودگي هاست. به طور کلي استفاده از روغن فراوان مهم ترين عيب دستگاه سرخ است اما خوشبختانه امروزه انواعي از اين دستگاه به بازار آمده است که بدون نياز به روغن يا به مقدار بسيار کم همين قابليت سرخ کردن مواد غذايي را دارد. در اين صورت نگراني براي مصرف غذاهاي پرکالري و استفاده مکرر از روغن را نخواهيد داشت.
منبع : khorasannews.com
http://www.CheKhabar.ir/News/108157/معايب و مزاياي لوازم پرکاربرد آشپزخانه، از مايکروويو تا زودپز و بخارپز